AstraZeneka: Lečenje antitelima u prevenciji koronavirusa nije uspelo

Zdravlje 15. jun. 202111:542 komentara
Podeli:
Izvor: REUTERS/Phil Noble/File Photo

Englesko-švedski proizvođač lekova AstraZeneka objavio je da njegova terapija monoklonskim antitelima, AZD7442, nije pomogla u prevenciji bolesti kovid-19 kod osoba koje su bile izložene koronavirusu.

Kompanija je saopštila da su u istraživanju učestvovale nevakcinisane osobe starije od 18 godina koje su bile u kontaktu sa zaraženima unazad osam dana.

POVEZANE VESTI

Upoređujući s placebom, AZD7442 je smanjio rizik od razvoja simptoma koronavirusa za 33 posto, što statistički nije značajno, objavila je kompanija.

AstraZeneka ispituje delotvornost leka i kod već zaraženih pacijenata i u prevenciji razvoja težih oblika bolesti.

„Iako lek nije ispunio glavni cilj u sprečavanju pojave simptoma, ohrabreni smo zaštitom koju je terapija AZD7442 pružila učesnicima s negativnim PCR testom“, izjavio je Mene Pangalos, izvršni potpredsednik za istraživanje i razvoj AstraZeneke.

Američka vlada je podržala razvoj AZD7442.

AstraZeneka je u martu sa SAD-om postigla dogovor o isporuci pola miliona doza leka, a u utorak je objavljeno da su u toku pregovori s američkom vladom o daljim koracima.

Suparničke kompanije Regeneron Pharmaceuticals Inc i Eli Lilly & Co razvile su slične proizvode koji se sastoje od monoklonskih antitela i u SAD-u su odobreni za upotrebu.

Terapija monoklonskim antitelima svrstava se u grupu lekova koji oponašaju prirodna antitela koje telo proizvodi u borbi protiv infekcije.

Evropska agencija za medicinu (EMA) odobrila je terapiju Regeneron i sada proučava slične lekove proizvođača Eli Lilly, Celltrion, te jedan lek koji su razvili GlaxoSmithKline i Vir Biotechnology Inc.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.

Komentari

Vaš komentar