Astma ne povećava rizik od teškog oblika kovida-19

Zdravlje 04. mar 202109:50 > 09:53
Podeli:
Izvor: Foto: Shutterstock

Sama astma nije rizični faktor za hospitalizaciju ili teže oboljevanje od kovida-19, a ljudi kod kojih je astma izazvana alergijama mogli bi zapravo da imaju manji rizik, pokazuje novo istraživanje predstavljeno na godišnjem virtualnom sastanku Američke akademije za alergiju, astmu i imunologiju.

Naučnici sa Univerziteta Stanford pratili su 5.596 pacijenata koji su bili pozitivni na kovid-19 od marta do septembra 2020.

Povezane vesti

Od tog broja, 11 odsto je hospitalizovano, uključujući 100 pacijenata sa astmom. Nakon što su razmotrili druga medicinska stanja pacijenata koja se povezuju s težim oboljevanjem od kovida-19, među kojima su visoki pritisak, bolesti srca, dijabetes i gojaznost, „astma više nije bila rizični faktor za hospitalizaciju“, rekla je dr Loren Egert.

Među pacijentima koji su bili hospitalizirani, astma nije bila značajno povezana sa težinom bolesti, rekla je doktorka.

Naučnici su takođe otkrili da je kod pacijenta sa alergijskom astmom gotovo upola manja verovatnoća da će im biti potrebna hospitalizacija u poređenju sa pacijentima sa drugim vrstama astme.

Moguće objašnjenje, rekla je dr Egert, je to da kod alergijske astme imunološki sistem smanjuje proizvodnju proteina ACE2 na ćelijskim površinama koje su glavna ulazna tačka za koronavirus.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.

 

Komentari

Vaš komentar