Apel za život: Na listi za transplantaciju 2.000 ljudi, među njima 28 dece

Zdravlje 04. jul 202216:31 > 16:314 komentara
Podeli:
Izvor: Shutterstock

Predlog rešenja trenutnog premošćavanja birokratskog problema sa Zakonom o presađivanju ljudskih organa, kao i ostali zahtevi koji se tiču problema u domenu transplantacije i dijalize, predat je predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću.

Na Andrićevom vencu prethodno je održan javni skup Apel za život u organizaciji Saveza organizacija bubrežnih invalida Republike Srbije, Udruženja transplantiranih Vojvodine – Pantransplant, Udruženja dece bubrežnih bolesnika i transplantiranih osoba “Sve za osmeh” i Udruženje transplantiranih i pacijenata na listi čekanja “Donorstvo je herojstvo”, sa kog je poslata poruka da se očekuju prvi koraci države u sistemskom rešavanju ovih problema, kako bi se potom u borbu za šansu za novi život ovih pacijenata uključile i druge organizacije. Na taj način, rešavanje problema pacijenata na listi čekanja na transplantaciju i dijalizi može postati dobar primer za udruženo i sistemsko rešavanje problema i drugih ugroženih grupa.

Ostali zahtevi koje su predale organizacije odnose se na goruće probleme u domenu transplantacije: prioritet za decu u procesu, transparentnost rada Uprave za biomedicinu u oblasti transplantacije, kao i pokretanje nacionalne kampanje od strane naležnog Ministarstva. Upućeni su i zahtevi koji se odnose na dijalizu i čije je rešavanje urgentno za šest hiljada pacijenata, a odnose se na tri aspekta lečenja: lekove kojih nema ili su zastareli, sanitarno neuslovne prostorije za dijalizu, kao obezbeđiavnje dovoljnog kadra da pacijenti na dijalizi imaju iste uslove kao i svi oni u region, navodi se u saopštenju udruženja.

Od početka godine u Srbiji nije urađena nijedna kadaverična transplantacija (sa preminulog donora), dok je poslednji put saglasnost porodice za doniranje organa zatražena u oktobru 2021.godine kada je ujedno i urađena poslednja transplantacija. Broj ljudi na listi čekanja na transplantaciu je dve hiljade, među kojima i 28 dece. O tom problemu nekoliko puta govorila je Ivana Jović, koja već nekoliko godina čeka transplantaciju bubrega.

Komentari

Vaš komentar