Dugotrajni bolovi u mišićima mogu da ukažu i na druga zdravstvena stanja

Zdravlje 23. dec 202009:55 > 10:31
Podeli:
Izvor: Shutterstock

Kada vežbate ili radite neke druge aktivnosti koje su iznad onog na što je vaše telo naviklo, "stvara se nusprodukt korištenja energije, nazvan mlečna kiselina, hemijska supstanca koja prouzrokuje bol", objašnjava Džordž Kanankeril, doktor za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju. Mlečna kiselina se obično rasprši za otprilike sat vremena, ali bol u mišićima može da traje dan ili dva.

Bol u mišićima verovatno je normalna pojava i nemate razloga za brigu ako možete tačno da odredite razlog bola i ako on vremenom nestaje. Bolovi bi trebali potpuno da nestanu nakon nekoliko dana ili nakon najviše jedne do dve nedelje, kaže dr Kanankeril.

POVEZANE VESTI

Kada se treba zabrinuti?

Ako bolovi u mišićima traju duže od dve nedelje ili je u pitanju oštar bol koji izaziva neprijatnost, ograničava vašu sposobnost izvršavanja svakodnevnih zadataka, može da ukaže na to da se događa nešto drugo što zahteva posetu lekara, smatra dr Kanankeril.

Fibromialgija

Fibromialgija je reumatološko stanje koje prouzrokuje bol i osetljivost u telu, kao i umor te probleme sa spavanjem, navodi Američki koledž za reumatologiju (ACR). Možda ćete moći ukazati i na emocionalno stresnu situaciju koja se dogodila pre pojave boli, objašnjava dr. Kannankeril. „Fibromialgija uzrokuje vrlo specifične obrasce boli, uključujući obe strane tela i područje iznad i ispod struka“, kaže doktor.

Artritis

Možda mislite da artritis utiče na zglobove, ali možete ga osetiti i u mišićima. Jednostavna funkcija mišića je skupljanje ili opuštanje. „Kada u nekom području postoje bolovi, mišići će se automatski stezati kako bi se zaštitili“, kaže dr. Kanankeril. Na primer, ako imate artritis u ramenu, u tom području možete da osetite bolne grčeve mišića.

Infekcija

Isprobali ste kućne lekove protiv upale mišića, ali ništa ne ublažava bol. Štaviše, bolno područje je crveno ili upaljeno i imate temperaturu. Moguće je da je došlo do infekcije, pogotovo ako uopšte nema razloga za bolove u mišićima.

Lajmska bolest

Krpelj svojim ugrizom može prenijeti Borrelia burgdorferi, bakteriju koja često prouzrokuje specifičan osip. Problem je što se taj osip ne pojavljuje uvek, pa morate biti svesni ostalih ranih simptoma, uključujući groznicu sličnu gripi, umor, ukočenost vrata i bolove.

Ako vam se dogodi bilo što od ovoga, a družili ste se na mestima gde bi moglo da nađe dosta krpelja, poput pešačkih staza ili kampova, razgovarajte sa svojim lekarom.

Rabdomioliza

Ekstremni treninzi poput CrossFita trenutno su u trendu, ali postoji stvarna opasnost od preterivanja: rabdomioliza je stanje u kom se mišićno tkivo raspada i u krv oslobađa protein nazvan mioglobin, što može da prouzrokuje oštećenje bubrega. Ako ukočenost mišića i bolove prate slabost i osetljivost ili taman urin, što pre potražite pomoć lekara.

Gip

Ako imate grip, može se javiti temperaturu, bolovi u mišićima, osećaj hladnoće i znojenje, glavobolja, umor i upaljeno grlo. Upalni proteini zvani citokini razgrađuju mišićne proteine i pitom podstiču bol. Takođe, ako imate visok rizik od komplikacija gripa, na primer, imate 65 ili više godina ili ste trudni, posetite svog lekara što pre možete.

Nuspojava lekova

Nažalost, lekovi koji bi trebali da vas održe u dobrom stanju mogu bi da budu razlog zašto se osećate tako loše. Lekar će isključiti druge potencijalne uzroke, a ako posumnja da su vaši bolovi nuspojava lekova, prepisaće drugi lek koji je adekvatna zamena, piše The Healthy.