Kompanije Fajzer i Moderna testiraju svoje vakcine na novi soj koronavirusa

Zdravlje 22. dec 202010:15 > 10:53
Podeli:
Izvor: Shutterstock

Fajzer i Moderna testiraju svoje vakcine protiv koronavirusa kako bi utvrdili da li nova mutirana verzije virusa, koja je nedavno pronađena u Velikoj Britaniji i drugim zemljama, ima uticaj na vakcinu.

„Na osnovu dosadašnjih podataka, očekujemo da bi imunitet izazvan vakcinom Moderna bio zaštitan protiv varijanti nedavno opisanih u Velikoj Britaniji“, navodi Moderna u izjavi i dodaje:

POVEZANE VESTI

„U narednom periodu izvršićemo dodatne testove da bismo potvrdili ovo očekivanje“.

Fajzer je rekao da sada „generiše podatke“ o tome koliko dobro uzorci krvi ljudi imunizovanih njihovom vakcinom“ mogu da neutrališu novi soj iz Velike Britanije.

Obe kompanije prave jedine dve vakcine protiv koronavirusa koje je odobrila američka administracija za hranu i lekove (FDA).

Novi koronavirus je i ranije mutirao, a ove kompanije kažu da su otkrile da su njihove vakcine delovale protiv drugih varijacija virusa.

Neki istraživači koji ispituju genom britanske varijante rekli su za CNN da imaju zabrinutost da bi mutacije ove varijante mogle donekle da umanje efikasnost vakcine.

„Minimalan uticaj na efikasnost vakcine, svakako ne bi bio dobar, ali mislim da to ne bi uništilo vakcinu“, rekao je Trevor Bedford, vanredni profesor na odeljenju za vakcine i zarazne bolesti sa „Fred Hutchinson Cancer Research Center“.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.