Šta je normalno variranje težine i kako pratiti rezultate?

Zdravlje 20. dec 202018:48 > 18:53
Izvor: Shutterstock

Dnevno variranje težine je normalna stvar. Samo zato što vidite da se broj na vagi povećava ili smanjuje iz dana u dan, ne znači da niste na putu gubljenja ili dobijanja kilograma.

Budući da većina nas za dan ili dva ne može da pojede dovoljno da bi dobila pet ili 10 kilograma, ako primetite dramatičan skok na vagi, velika je verovatnoća da je to zbog vode, kaže Anita Petruceli, doktorka medicine.

POVEZANE VESTI

„Hrana, tečnost, mokrenje, stolica i vežbanje mogu da utiču na sastav vode vašeg tela, a time i na težinu. Na primjer, hrana sa visokim procentom ugljenih hidrata i soli može da prouzrokuje zadržavanje vode i porast kilograma, dok vežbanje može dovesti do privremenog gubitka vode i kilograma“objašnjava da Petruceli i dodaje da se ne treba previše uzbuđivati ili razočarati ako primetite variranje težine u jednom danu.

„Debljanje zbog fluktuacije vode trebalo bi da se normalizuje za dan ili dva kada nastavite da vežbate ili počnete da konzumirate zdravu hranu s malo soli, rafiniranim ugljenim hidrata i prostim šećerima“, kaže dr Petruceli. Međutim, ako ti suvišni kilogrami počnu da se prikazuju na vagi otprilike nedelju dana nakon što se vratite u svoju uobičajenu rutinu, to je možda posledica drugog faktora.

Dnevno variranje težine od nula do pet kilograma neće vas sprečiti da postignete svoje ciljeve, prema rečima Džozefa Kolele, doktora medicine i dodaje da „ako vaga pokazuje skok od sedam kilograma više od dan ili dva, alkohol može biti jedan od uzroka“.

„Alkohol podstiče vaš apetit i uništava vašu samokontrolu u pogledu količine hrane koju konzumirate. Imajte na umu da osim ishrane, neki lekovi i zdravstvena stanja takođe mogu dovesti do variranja težine, smatra dr Kolele.

Kako pratiti napredak

Ako želite da izgubite samo nekoliko kilograma, možete se meriti svaki dan. Ali, ako želite da izgubite više kilograma, svakodnevne provere mogu vam popravit ili uništiti dan.

Izbegavajte nepotreban stres tako da rezultate proveravate jednom nedeljno i pratite ono što jedete, kaže Kolele, piše Shape

Koliko god često bili suočeni s vagom, budite dosledni. Dr Petruceli predlaže da se merite bez garderobe  ujutro nakon tuširanja i uvek na istoj vagi..