Nisu svi bolovi u grudima povezani sa srcem, ipak, ne treba ih zanemarivati

Zdravlje 19. dec 202017:34 > 17:40
Izvor: Shutterstock

Povremeni bol koji dolazi i prolazi nije nešto na šta biste trebali da slegnete ramenima.

Kada su u pitanju bolovi u grudima, često mislimo da su oni znak srčanog udara. Ali bolovi u grudima ne znače automatski da imate problema sa srcem. Mnogo je drugih potencijalnih krivaca – poput gorušice ili bolova u grudima povezanih sa napornim treningom. I jedno i drugo je neprijatno.

POVEZANE VESTI

Ipak, da budemo jasni: kardiolozi kažu da je bol u grudimaa znak upozorenja koji nikada ne biste smeli da ignorišete.

„Bolovi u grudima bilo koje vrste ne smeju se zanemariti“, kaže dr Megan Kamat, kardiolog i asistent kliničkog profesora medicine na Medicinskom fakultetu Dejvid Gefan na Kalifornijskom univerzitetu, i dodaje:

„Uvek treba potražiti pomoć lekara ako imate bolove u grudima“.

Nemoguće je samostalno postaviti dijagnozu kad postoji toliko mnogo elemenata specifičnih za bolesnika i bolesti koje treba uzeti u obzir, kaže dr Daniel Kantilon, kardiolog i saradnik na klinici Klivlend.

Vrste bolova u grudima

Bolovi u grudima kreću se od tupih do oštrih i probadajućih. Intenzitet se može razlikovati od osobe do osobe, čak i ako je uzrok isti. A vrsta bolova ili intenziteta u prsima ne mora nužno da odrediti da li je u pitanju problem sa srcem ili nešto manje ozbiljno.

„U stvari, ponekad vrlo jaki bolovi u grudima, poput grčenja jednjaka ili povrede mišićno-koštanog sistema, mogu da budu veoma intenzivni, dok bolovi u grudima povezani sa srcem mogu da budu veoma suptilni“, kaže dr Kantilon.

Bolovi u grudima kod žena

Bolovi u grudima zbog gorušice ili preteranog kašljanja slični su kod žena i muškaraca. Međutim, kod srčanog udara žene mogu iskusiti neke iznenađujuće simptome koji se razlikuju od onih koje imaju muškarci.

Za razliku od muškaraca, „manje je verovatno da će žene osetiti bol u grudima kao glavni simptom srčanog udara“, kaže dr Kantilon.

„Ponekad simptomi mogu da budu suptilniji kod pacijentkinja, poput samo pritiska ili čak samo poteškoća sa disanjem. Savetujem svojim pacijentkinjama sa rizikom od kardiovaskularnih bolesti da je važno da osluškuju svoje telo, posebno tokom vežbanja i / ili drugih teških telesnih aktivnosti“, dodaje doktor.

Žene bi uvek trebale da veruju svojim instinktima.  Isto tako bi trebale da upozore svog lekara kad se ne osećaju dobro kako bi mogle da obave dalje pretrage. Žene imaju nešto veću verovatnoću od muškaraca da će kao simptome srčanog udara osetiti otežano disanje, mučninu ili povraćanje i bolove u leđima ili vilici.

Postoji nekoliko razloga zbog kojih biste mogli da osetite bolove u grudima koji nisu povezani sa srčanim problemom.

U području grudnog koša nalaze se mišići, vezivno tkivo, kosti, koža, pluća, jednjak, želudac i obilje živaca, zbog čega bolove u prsima često povezujete sa srčanim bolestima. Ipak, srčani organ nije opremljen živcima kao što su mnogi drugi delovi tela.

Bolovi u grudima koji nisu povezani sa srcem su ustvari bolovi koje osećate na jednom mestu, ali koje prouzrokuje neki drugi izvor. Uzmimo za primer gorušicu. Često se oseća u području grudi, ali bol ne dolazi iz samog srca, piše The Healthy.

Naravno, nemojte pretpostavljati da bolovi u grudima nisu ozbiljni samo zato što možda ne uključuju srce. Bez obzira radi li se o srcu ili ne, trebalo bi što pre posetiti svog lekara radi uspostavljanja pravilne dijagnoze i lečenja.