Britiš Amerikan Tobako započinje kliničko ispitivanje vakcine protiv kovida-19

Zdravlje 18. dec 202012:33 > 12:35
Izvor: Shutterstock

Biotehnološka kompanija Kentaki BioProcessing (KBP), koja posluje u okviru Britiš Amerikan Tobako Grupe (BAT), najavila je da je u planu početak prve faze kliničkog ispitivanja vakcine protiv koronavirusa na ljudima.

Najava je usledila posle dobijanja odobrenja Američke agencije za hranu i lekove (FDA) za istraživanje primene potencijalno novog leka, navodi se u saopštenju.

POVEZANE VESTI

Testiranje BAT vakcine obuhvatiće 180 zdravih dobrovoljaca, koji će biti podeljeni u dve starosne grupe, starosti od 18 do 49 godina i od 50 do 70 godina.

Svaka grupa će se podeliti u one za lečenje sa manjim i većim dozama vakcine, a rezultati se očekuju sredinom 2021. godine i oni će, u slučaju pozitivnih rezultata, omogućiti početak druge faze testiranja.

Za razvoj vakcine korišćena je KBP tehnologija ubrzanog rasta duvana i ta tehnologija nudi niz mogućih prednosti, uključujući brzu proizvodnju aktivnih sastojaka vakcine za oko šest nedelja, u poređenju sa konvencionalnim metodama, kojima je potrebno nekoliko meseci.

U saopštenju se dodaje da vakcina ima potencijal da ostane stabilna na sobnoj temperaturi, što bi predstavljalo veliku prednost za zdravstvene sisteme širom sveta.

Dok traje ispitivanje vakcine, KBP istovremeno sprovodi, a nedavno je završio i upis u prvu fazu kliničkog ispitivanja, razvoj potencijalne četvorovalentne vakcine protiv gripa, koja koristi istu tehnološku platformu na biljnoj osnovi, dodaje se u saopštenju.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.