Kafa ima ulogu laksativa, pomaže kod pražnjenja creva

Zdravlje 16. dec. 202013:58 > 14:04
Podeli:
Izvor: Shutterstock

Kafa je najpopularniji napitak na svetu. Milioni ne mogu da zamisle dan bez nje. Osim što daje energiju, kafa aktivira creva i ima ulogu laksativa.

Brojni su razlozi zašto bi kafa mogla da bude odgovorna za tu iznenadnu potrebu za odlaskom u toalet nakon što se ispije šoljica.

POVEZANE VESTI

Kofein u kafi može da ima značajan efekat na vaše unutrašnje organe, a posebno na aktivaciju kontrakcija u debelom crevu i crevnim mišićima.

Nedavno sprovedeno Istraživanje ukazuje da kofein iz kafe može da poveća nivo aktivnosti u debelom crevu i do 60 odsto više od vode, kao i 23 odsto više nego beskofeinska kafa.

Naučnici su razmatrali i druga pića koja sadrže kofein, poput energetskih pića i onih bezalkoholnih, ali nisu otkrili da imaju efekat na pražnjenje creva, piše Science alert.

Međutim, moguće je i da se to događa iz nekih drugih razloga.

Stručnjaci ukazuju da konzumiranje kafe pokreće proizvodnju hormona, uključujući gastrin koji prouzrokuje lučenje želudačne kiseline i motilin koji podstiče kontrakcije u crevima. 

U nekim slučajevima krivac može biti mleko ili šlag koji dodajete u svoju šoljlicu kafe.

Zapravo se tvrdi da bi za odlazak toalet nakon ispijanja kafe krivac mogla biti intolerancija na laktozu, a i neki sastojci zaslađivača, poput ksilitola, mogu da izazovu dijareju ako se koriste u prekomernoj količini.

Iako nema jasnih konačnih dokaza da je bilo koji od ovih faktora glavni uzrok, verovatno je odgovorna kombinacija svega navedenog.