Član Komisije za registraciju lekova: Nedelje, ne meseci do dozvole za vakcinu

Zdravlje 13. dec 202010:25 > 11:18
Podeli:
Izvor: N1

Član Komisije za registraciju lekova pri Agenciji za lekove i medicinska sredstva i profesor Farmaceutskog fakulteta Miroslav Savić izjavio je u Novom danu da nas od evenutalne dozvole za vakcine u našoj zemlji dele nedelje, a ne meseci, kao i da će vakcinacijski program u svim zemljama sveta, pa i kod nas, početi u toku prvog kvartala iduće godine.

POVEZANE VESTI

„Odgovor na pitanje kada možemo da očekujemo odobrenje vakcine ne može da bude jednoznačan. Kolege iz Agencije za lekove i medicinska sredstva rade na rešavanju svih onih aspekata koji su potrebni da se uzmu u obzir tokom procedure dobijanja odgovarajuće dozvole za stavljanje u promet vakcine, kao i svakog drugog leka. Oni će uraditi sve što je u stručnim moćima da se što pre odgovori na pitanja koja se postavljaju svaki put u procesu registracije“, rekao je Savić.

On je istakao da su „svakako u pitanju nedelje, a ne meseci“, kao i da su procedure prilagođene „hitnim“ okolnostima. Savić je podsetio na porceduru u SAD koja je bila specifična, a uz pomoć koje se u kratkom vremenskom roku došlo do odobravanja vakcine.

„Sigurno je da će vakcinacijski program u svim zemljama sveta početi u toku prvog kvartala iduće godine. Koliko će brzo ići, zavisi od više faktora, uključujući i dostupnost vakcinama. Očekuje se da više vakcina, najmanje četiri ili pet na globalnom nivou, bude u vakcinacijskim programima u toku naredne godine. Koliko će biti vakcina u tome periodu u našoj zemlji, ostaje da se vidi, ali se svakako možemo nadati da će to biti broj veći od jedan“, naveo je Savić.

Dodaje da je će najverovatnije vakcine proizvođača Fajzer i Biontek, kao i ruska vakcina „Sputnjik V“  biti prve dve vakcine koje će se naći na srpskom tržištu.

„Na globanom nivou znamo da su četiri vakcine registrovane, ili su u finalnim procesima registracije u različitim regulatornim telima“, kazao je on.

Komentarišući dosadašnja saznanja o vakcinama koje će se pre pojaviti na našem tržištu, on objašnjava da je od februara do danas u svetu pokrenuto oko 150 vakcinacijskih programa, kao i da je desetak programa došlo do završne faze.

„Što se tiče programa koji su došli do samog finala, sve su to tzv. ‘platforme naredne generacije’… Dve od tih platformi koriste koriste informaciono RNK direktno, to su vakcine Fajzer i Biontek i Moderna, dok sruge dve, Sputnjik V i AstraZeneka koriste platformu koja se zasniva na uvođenju u adenovirus, odnosno u virusnu partikulu koja je generalno prihvatljiva i bezbedna za primenu“, pojasnio je Savić.