Raspoloženje zavisi i od hrane koju jedete

Zdravlje 12. dec 202018:32 > 18:33
Podeli:
Izvor: Shutterstock

Da li ste primetili da je mnogo lakše posegnuti za nezdravom nego za zdravom hranom? To se ne događa bez razloga.

Nezdrave namirnice bogate nezdravim mastima i rafinisanim šećerima u mozgu aktiviraju iste centre za osećaj zadovoljstva kao i droga, pa stvaraju zavisnost.

POVEZANE VESTI

Poslije takve hrane možete se u početku osećati prepuni energije, ali vrlo brzo tu euforiju zamenjuje neraspoloženje, umor i pospanost.

S druge strane, zdrava hrana kakvu nazivaju i „živom hranom“ sveža, organska i sveže kuvana hrana, rezultira sporijim i ravnomernijim otpuštanjem energije, pa  nema tih naglih oscilacija kao kod nezdrave, „nežive hrane“.

Osim toga, sve što pojedete utiče na rad vaših creva kao i na ravnotežu dobrih i loših bakterija od čega zavisi kako ćete se osećati.

Od davnina je poznata povezanost creva sa sveukupnim zdravljem, i fizičkim i psihičkim.

Na sluznici creva smešteno je čak 100 miliona nerava zbog čega ih neki nazivaju i „drugim mozgom“. U njima se proizvodi oko 95 odsto serotonina, oko 50 odsto dopamina, neurotransmitora zaslužnih za dobro raspoloženje.

Probavni trakt je za čak sto triliona mikroba dobrih za naše zdravlje. Ali, ako se ravnoteža dobrih i loših bakterija u crevima poremeti, vrlo lako možete postati lošije raspoloženi, umorniji i teskobniji.

Osim toga, u takvim situacijama može da se pojavi i nadutost, zatvor ili dijareja.

„Ako su dobre i loše bakterije u crevima u neravnoteži, možete se razboleti“, kaže svetski poznati stručnjak za probiotike dr Alan Voker, direktor odeljena za ishranu Medicinske škole Univerziteta Harvard. 

 Ako želite da saznate kako ono što ste pojeli utiče na vas, samo obratite pažnju kako se dugoročno osećate nakon što nešto pojedete – dobro ili loše, i dobili ste odgovor na pitanje.