Farmakolog o vakcini: Nema razloga da nuspojave budu čudne, strašne ili ružne

Zdravlje 04. dec 202019:41 > 19:44
Podeli:
Izvor: Tanjug / Oxford University Pool via AP

Stručnjak za farmakologiju Vladimir Trkulja s Medicinskog fakulteta u Zagrebu za RTL Danas je komentarisao koliko poverenje možemo imati u vakcinu protiv koronavirusa.

„Vakcina je u Velikoj Britaniji već odobrena, a njihove kontrole su najstarije i kada prođete kroz sve njihove procese, onda shvatite o kakvom nivou ekspertize se tu radi. Istina je da je vakcina brzo razvijeno, ali svi oni koji prate i znaju šta sve stoji iza toga, onda ih to ne čudi“, kazao je Trkulja.

Koje su moguće nuspojave?

Rekao je da se nuspojave javljaju i kod vakcine protiv gripa.

„Svaka četvrta osoba ima otok na ruci, bol i to je učestalo, ali to nije problem. To je ništa. Ono što je važno je da je vakcina sigurna i ne vodi povećanoj sklonosti, na primer, autoimunim bolestima. Ove su stvari i sve ove tehnologije poznate već 20, 30 godina i svi podaci i eksperimenti koji su rađeni ne bi bili da ima bilo kakve sumnje. Nema razumnog razloga da sumnjamo na bilo kakve čudne, strašne, ružne nuspojave“, rekao je stručnjak za RTL Danas.

Koliko traje imunitet?

Što se tiče stvaranja nekog imuniteta nakon vakcinisanja, Trkulja je objasnio da se stvara 15 dana nakon prve doze i tada postoji neka vrsta zaštite, a koliko će ona trajati, to je sada teško reći.

Smatra da bi se stanje moglo vratiti u normalu tek na leto.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.