Mediteranska ishrana može da umanji rizik od razvoja dijabetesa tipa 2 kod žena

Zdravlje 03. dec 202019:15 > 19:21
Podeli:
Izvor: Shutterstock

Novo istraživanje objavljeno u časopisu JAMA Network Open otkrilo je da žene koje se hrane po principima mediteranske ishrane imaju čak 30 odsto manju verovatnoću za razvoj dijabetes tipa 2.

Ovo istraživanje trajalo je punih 20 godina, a naučnici „Brigham and Women’s Hospital“ posmatrali su 25.000 učesnica koje su popunjavale i upitnike o učestalosti svojih obroka, opisujući šta jedu svaki dan. 

POVEZANE VESTI

Sve učesnice su se hranile prema pravilima mediteranske ishrane u kojoj su naglašene zdrave masnoće – iz maslinovog ulja, orašastih plodova, semenki i masne ribe – kao i celovite žitarice, voće, povrće i mahunarke.

Voditelji ove studije dr Samia Mora i dr Šafkat Ahmad proučavali su u rezultatima vezu između ishrane, dijabetesa tipa 2 i drugih biomarkera koji mogu da budu odgovorni za razne metaboličke bolesti.

Učesnice su svaki dan ocenjivale ocenama od nula do devet hranu koju su pojele, tako da su više brojeve upisivale za veći unos voća, povrća, žitarica, mahunarki, orašastih plodova i ribe, a niže za crveno ili prerađeno meso.

Osim toga, ženama su se stalno merile i vrednosti holesterola i lipoproteina, kao i rezistencija na insulin, a one koje su uglavnom jele mediteransku ishranu već su na početku studije ređe razvijale dijabetes

„Smanjeni rizik za dijabetes tipa 2 verovatno je povezan sa antioksidativnim i protivupalnim svojstvima većine namirnica koje su uključene u mediteranski način ishrane“, objasnio je dr Ahmad za MindBodyGreen.

Ipak, i ovo istraživanje ima neka ograničenja, najviše jer su njegove učesnice uglavnom bile belkinje i zdravstveni radnici i u njemu nisu obuhvaćene raznolike grupe. Ipak, voditelji naglašavaju da ovi nalazi obećavaju jer pokazuju da možemo sami da upravljamo svojim metaboličkim zdravstvenim rizicima i tako neke bolesti i stanja sprečimo.