Istraživanje: Pre Kine koronavirus cirkulisao i u SAD i u Evropi

Zdravlje 02. dec 202021:17 > 21:40
Podeli:
Izvor: Shutterstock

Koronavirus bio je prisutan i zarazio je ljude u SAD i pre nego što je Kina prijavila prve slučajeve, otkrilo je istraživanje američkog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) i američkog Crvenog krsta.

Američki lekari su zvanično registrovali prvi slučaj kovida 19 kod pacijenta 19. januara 2020, ali medicinski nalazi u radu objavljenom u časopisu „Clinical Infectious Diseases“ ukazuju na to da je virus možda i pre toga cirkulisao u Americi, prenosi Sputnjik.

POVEZANE VESTI

Naučnici su proučili skoro 7.400 uzoraka donirane krvi u devet američkih država između 13. decembra 2019. i 17. januara 2020. Dokazi o antitelima na kovid-19, čije prisustvo ukazuje na to da je osoba imala kontakt sa virusom, bili su prisutni u 106 uzoraka, pokazala je studija.

To znači da postoji mogućnost da je koronavirus postojao u SAD mesec dana pre nego što je potvrđen prvi slučaj zaraze i nedeljama pre nego što su kineske vlasti objavile podatke o infekciji u Vuhanu.

Analiza bolničkih podataka iz SAD krajem 2019. takođe je pokazala porast broja pacijenata sa gripom, od kojih su mnogi imali jak kašalj i druge ozbiljne respiratorne simptome.

I istraživači u Evropi pretpostavljaju da je koronavirus bio prisutan u evropskim zemljama pre nego što je Kina zvanično objavila pojavu novog soja.

Istraživanje u Francuskoj je otkrilo da u uzorcima krvi uzetim početkom decembra 2019. postoje antitela na kovid-19.

Slična studija, koju su sprovele njihove italijanske kolege, otkrila je da su uzorci u Italiji još u septembru pokazivali prisustvo antitela.

U međuvremenu su španski virusolozi pronašli tragove koronavirusa u uzorcima kanalizacione vode prikupljene u martu 2019. godine – punih devet meseci pre pojave koronavirusa u Vuhanu.

Tačno poreklo koronavirus trenutno nije poznato, ali se zna je virus koji je do sada zarazio više od 13,8 miliona i usmrtio više od 271.000 ljudi u Americi, Tramp nazivao „kineskim virusom“, izazivajući žestoko protestovanje Pekinga, navodi RT.