Žvakanje žvake oslobađa od stresa, ali i dovodi do nadutosti

Zdravlje 01. dec 202018:47 > 18:53
Podeli:
Izvor: Shutterstock

Za žvakaćim gumama obično se posegne u trenucima stresa, gladi ili kada želimo da osvežimo dah. Ali, važno je da se ne preteruje jer mogu da izazovu i neke neželjene efekte.

Žvakaće gume u novije vreme najčešće ne sadrže šećer, ali to što je neki proizvod bez kalorija ili bez šećera ne znači i da je zdrav.

POVEZANE VESTI

Preterano žvakanje može da poveća mišiće čeljusti

Stručnjaci podsećaju da ova navika, ako je preterana, može da promeni karakteristike lica. Na primer, neko može dobiti četvrtastu liniju čeljusti. Osim toga, preterana upotreba mastikatornih mišića, odnosno mišića za žvakanje može da prouzrokuje glavobolju.

Žvakaće gume mogu da podstaknu na konzumiranje nezdrave hrane

Ako redovno žvaćete žvaku pre jela, verovatno biste radije pojeli nešto nezdravo. Barem je ovo pokazalo istraživanje sprovedeno 2013. godine. To je zato što mentol u žvakaćoj gumi dodaje gorčinu voćnim ikusima, a neki ljudi mogu da pokušaju da suzbiju ukus konzumirajući nezdrave i lako dostupne alternative, poput hamburgera ili čipsa.

Veštački zaslađivači mogu da promene crevnu floru

Žvakaća guma bez šećera prilično je popularna među ljudima. Međutim, neka istraživanja kažu da ako takva guma sadrži veštačke zaslađivače, njena česta konzumacija zapravo može dovesti do disbioze crevne flore, odnosno do njenog poremećaja i podstaći bakterije koje su odgovorne za gojaznost, piše Bright Side.

Žvakaća guma bez šećera može da prouzrokuje nadutost

Žvakanje žvakaćih guma može dovesti do gutanja viška vazduha što može da prouzrokujei bolove u trbuhu i nadutost.