Čaj od kamilice ublažava bolove i simptome anksioznosti

Zdravlje 24. nov 202009:59 > 10:26
Podeli:
Izvor: Shutterstock

Istraživanja pokazuju da je kamilica veoma efikasna za ublažavanje osećaja teskobe, nesanicu ali i za održavanja zdravlja kostiju.

Kada nakon večere popijete šolju čaja od kamilice, možda ćete se osećati opuštenije i spremnije za spavanje nego kada to ne učinite. Ali nije samo topli napitak taj koji umiruje. Kamilica ima svojstva koja zapravo pomažu da poboljšate raspoloženje, ublažite bol, kao i da lakše zaspite, ali to nisu jedine koristi od ove biljke.

POVEZANE VESTI

Kamilica pomaže kostima

Postoje dokazi da je čaj od kamilice dobar za zdravlje kostiju. Lisa Ričards, savetnik za ishranu, istakla je da flavonoidi u kamilici pomažu kostima da se oporave i rastu.

Takođe, kamilica može pomoći i u regulisanju aktivnosti zdrave izgradnje kostiju.Ovo otkriće može biti posebno značajno za žene koje su sklone osteoporozi u menopauzi, smanjenju estrogena i gubitku koštane mase.

Istraživanje je pokazalo da telo prepoznaje kamilicu skoro kao što prepoznaje estrogen i da kamilica može da ima sposobnost stimulisanja ćelija za izgradnju kostiju. Međutim, potrebno je obaviti više istraživanja iz ove oblasti.

Ublažava menstrualne bolove

Menstrualnu bol tokom života iskusilo je 93 odsto žena, a konzumiranje čaja od kamilice može biti jedno od rešenja za taj problem.

Monika Oslander Moreno, nutricionista iz Majamija kaže da topli napici mogu da umire i otklone bol. Kamilica je dobra poput mente jer ublažava nehotične grčeve mišića.

Ričards se slaže da ona može da smanji grčeve, ona također napominje da hemijska struktura kamilice sadrži aminokiseline koje olakšavaju opuštanje materice.

Čaj od kamilice može se preventivno koristiti za lečenje dismenoreje, pokazala je jedna od studija. Zaključeno je da su žene koje su pile čaj dva puta dnevno sedam dana pre početka menstruacije iskusili blažu bol i manju teskobu. Ipak, potrebno je sprovesti više studija na ovu temu.

Kamilica može da pomogne kod anksioznosti

„Kamilica je dobra za anksioznost prvenstveno zbog svojih efekata na simptome tog stanja. Poboljšavanjem sna, opuštanjem mišića, smanjenjem krvnog pritiska i omogućavanjem stanja opuštenosti možete smanjiti simptome teskobe poput nesanice i razdražljivosti“, tvrdi Ričards.

Studija iz 2016. godine potvrđuje neka od ovih otkrića. Učesnici sa generalizovanim osećajem anksioznosti uzimali su 500 mg doze kamilice farmaceutske klase tri puta dnevno u randomiziranom kontrolnom ispitivanju.

Istraživači su otkrili da kamilica značajno smanjuje simptome anksioznosti, uključujući nervozu, depresiju, povećani broj otkucaja srca, gastrointestinalne probleme i nesanicu.

Moreno je, sa druge strane, naglasila da je lečenje tog poremećaja čajem od kamilice strategija niskog rizika i velike koristi, piše Insider.