Vekić: Država uvodi antigenske testove za masovno testiranje na koronavirus

Zdravlje 18. nov 202012:21 > 12:53
Podeli:
Izvor: Shutterstock

Pomoćnik ministra zdravlja Berislav Vekić najavio je da će država uvesti u primenu antigenske testova na korona virus, koji su jeftiniji od PCR testova, čime se želi omasovljavanje testiranja, kao što je Slovačka učinila.

Završavaju se preduslovi za masovno uvođenje tih testova i dva proizvođača imaju podudarnost sa PCR testovima do 96 odsto, rekao je Vekić i istakao da će se oni raditi u kovid ambulatama i zavodima.

POVEZANE VESTI

Vekić je ocenio da je poražavajući podatak iz studije Američke privredne komore da 41,5 odsto građana nije zabrinuto zbog infekcije kovid-19 i ne misle da će dobiti koronu, kao i da trećina sugrađana ne nosi masku.

Posle silnih apela koje imamo, vi čujete da 71 odsto građana ne nosi masku.

Mi stalno poručujemo, nosite maske jer je glavni način transmisije koronavirusa kapljični put, rekao je Vekić u onlajn debati AMCHAM.

 Vekić je rekao da bi posebno naglasio „veliku neodgovornot mladih ljudi koji su u trećem piku pokazali nezrelost prema društvu i sistemu“.

Mi smo skromna država koja je mnogo uložila u boljitak zdravstvenog sistema i ekonomski napredak, naveo je on.

„Lako je čekati u 23 sata da biste ušli u noćni klub, po hladnom vremenu, i provodili celu noć u masi ljudi, gde ne znamo ko je pozitivan, a onda to prenesete roditeljima“, ilustrovao je Vekić.

Kada se jave simptomi, rekao je on, dolazimo u klinike nervozni i ne možemo da čekamo red, kao što je bio slučaj skoro na Infektivnoj klinici, kada su momak i devojka nasrnuli na lekara.

Vekić je rekao je važno povećati broj testiranja, ojačati epidemiološki nadzor i jačati kapcitete zdravstvenog sistema, koji se u Srbiji do sada pokazao kao izuzetno elastičan i pruža mogučnost brze adaptacije.

Kada je reč o privatnoj praksi, Vekić je rekao da je Ministarstvo zdravlja dalo određene uslove za privatne laboratorije da rade PCR testova.

Naveo je da je 127 privatnih laboratorija dobilo potvrdu za serološko testiranje i antigenske testove, kao i da ima informaciju da nijedna nije dobila za PCR testiranje, mada je dobio papir da su neke ispunile uslove mora da proveri zašto onda ne rade.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.