Godinu dana od kada je registrovan prvi pacijent sa koronavirusom

Zdravlje 17. nov 202011:31 > 11:54
Podeli:
Izvor: Shutterstock

Pre godinu dana registrovan je prvi pacijent zaražen koronavirusom i to je bio 55-godišnji muškarac iz kineske provencije Hubei.

Od tada do danas broj zaraženih u svetu premašio je 55 miliona, a od posledica koje je izavao ovaj virus preminulo je više od 1.300.000 ljudi.

Koronavirus je prisutan već godinu dana, a kada je registrovan prvi pacijent niko nije ni slutio da će virus toliko opstati, a kamoli da će od njega umreti toliko ljudi, prenosi RTS.

Nulti pacijent registrovan je, kako je napisao „China Morning Post“ 17. novembra 2019. godine u kineskoj provinciji Hubei.

To je više od mesec dana pre nego što su lekari dijagnostikovali ovaj virus u Vuhanu.

Naučnici sumnjaju da je kovid-19 sa slepog miša prešao na drugu životinju koju je kasnije konzumirao čovek, pa je tako počeo da se širi među ljudima.

Stručnjaci tvrde da je od 17. novembra prošle godine svakodnevno prijavljivalo nekoliko pacijenata da bi 15. decembra 2019. godine taj broj bio 27.

Brojke su zatim počele vrtoglavo da rastu, a sama zaraza da prelazi kinesku granicu. Iako se za godinu dana oporavilo više od 38 miliona ljudi, virus ne posustaje i čini se da vrhunac tek sledi.

Danas najmnogoljudnija zemlja sveta, u kojoj je sve počelo, beleži nekoliko slučajeva dnevno, dok SAD imaju i po 150.000 novozaraženih, a neke evropske zemlje preko 40.000.

Poređenja radi, u Kini je od početka pandemije zaraženo nešto više od 86.000 ljudi, a preminulo je 4.634. Trenutno najviše zaraženih ima u SAD, Indiji, Brazilu, Francuskoj i Rusiji.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.