Naučnici: Koronavirus se u Italiji pojavio mnogo ranije nego što se mislilo

Zdravlje 16. nov 202012:28 > 13:07
Podeli:
Izvor: Shutterstock

Novi koronavirus cirkulsao je Italijom još od septembra 2019. godine, pokazala je studija milanskoga Nacionalnog instituta za kancer (INT), što upućuje na to da je kovid-19 mogao da se proširi van Kine i ranije nego što se prvobitno pretpostavljalo.

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) izvestila je da su novi koronavirus i kovid-19, respiratorna bolest koju prouzrokuje, bili nepoznati pre nego što je u decembru prvi put uočena epidemija u Vuhanu. 

POVEZANE VESTI

Prvi italijanski pacijent zaražen koronavirusom evidentiran je 21. februara u gradiću blizu Milana, u Lombardiji, koja je bila najteže pogođena pandemijom.

Ali saznanja itaijanskih naučnika, objavljena u INT naučnom časopisu „Tumori Journal“, upućuju na to da je 11,6 odsto od 959 zdravih dobrovoljaca koji su se uključili u test kancera pluća između septembra 2019. i marta 2020. razvilo antitela na koronavirus mnogo ranije, pre februara.

Dodatno testiranje antitela na SARS-CoV-2 sproveo je Univerzitet u Sieni u sklopu istog istraživanja pod nazivom „Neočekivano otkriće antitela na SARS-CoV-2 u predpandemijskom periodu u Italiji“.

Ustanovilo se da su četiri slučaja iz prve nedelje oktobra takođe bila pozitivna na antitela koja neutralizuju virus, što znači da su se pacijenti zarazili još u septembru, rekao je za Rojters koautor studije, Đovani Apolone.

„A ovo je glavno otkriće: osobe bez simptoma ne samo da su bile pozitivne nakon seroloških testiranja, nego su imale i antitela koja su mogla da unište virus“, rekao je Apolone, dodajući da „to znači da novi koronavirus može dugo da cirkuliše među stanovništvom i to sa niskom stopom smrtnosti, ali ne zato što nestaje, već da bi u dogledno vreme  ponovno buknuo“.

Italijanski istraživači rekli su u martu za Rojters da su upozorili na veći broji slučajeva teške upale pluća i gripa u Lombardiji u poslednjem tromesečju 2019. godine, što znači da je novi koronavirus tim područjem mogao da cirkuliše i ranije nego što se prvobitno pretpostavljalo.  

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.