Evo kako simptomi koronavirusa napreduju po danima i kada se mogu pogoršati

Zdravlje 15. nov. 202013:12 > 13:27
Podeli:
Izvor: Tanjug / KEYSTONE/Laurent Gillieron

Kovid-19 i dalje utiče na naš život i poremetio je naše navike - i u ekonomskom i u emocionalnom smislu. Iako smo svi svesni rizika koje smrtonosni koronavirus predstavlja za naš život, važno je razumeti i simptomatski vremenski sled koji virus prati tokom trajanja infekcije.

Prvi simptom koronavirusa je najčešće temperatura, ali i to se može pogoršati. Koronavirus je respiratorna bolest, pa su stoga simptomi vrlo slični simptomima prehlade ili gripa. Najčešći simptomi su suvi kašalj, temperatura, grlobolja, začepljen nos, bolovi u grudima i otežano disanje, umor, gastrointestinalna infekcija, kao i gubitak mirisa i ukusa, piše N1 Hrvatska.

Prema nedavnom istraživanju koje su sproveli istraživači iz bolnice Dzongnan sa Univerziteta Vuhan, sličan obrazac simptoma utvrđen je među 140 pacijenata koji su imali pozitivan test na virus. Istraživanje je sugerisalo da se kod oko 99 odsto pacijenata pojavila visoka temperatura, a više od polovine je osećalo umor i imalo suvi kašalj. Otprilike trećina je takođe imala bolove u mišićima i otežano disanje.

Evo vremenskog sleda koji pokazuje kako se simptomi razvijaju kod većine pacijenata:

1. dan: Prvi simptom koronavirusa obično se pojavljuje u obliku groznice. Neki mogu osetiti umor, bolove u mišićima i suv kašalj, a manji broj njih ima proliv ili mučnine dan do dva pre. Ti simptomi obično traju četiri dana.

5. dan: Pacijenti mogu patiti od bolova u grudima i otežanog disanja – posebno ako su stariji ili imaju već neke hronične bolesti..

7. dan: Prema studiji Univerziteta u Vuhanu, ovog dana odlučuje se treba li pacijenta hospitalizovati ili može ostati u samoizolaciji.

8. dan: Na ovaj dan kod teško obolelih od kovida razvija se sindrom akutnog respiratornog distresa (ARDS), bolest kod koje se u plućima nakupljaju tečnosti.

10. dan: Ako simptomi nastave da se pogoršavaju deseti dan pacijent će veroatno biti primljen u jedinicu intenzivne nege. Ovi pacijenti verojatno imaju jače bolove u trbuhu i nedostatak apetita nego kod blažih slučajeva.

17. dan: Obično se na ovaj dan ljudi koji se oporave ili imaju blage simptome otpuste iz bolnice.

Iako naučnici i medicinski istraživači još uvek rade na razvoju klinički odobrene vakcine, potrebno je i dalje biti na oprezu i pridržavati se propisanih mera kako bi se zaustavilo širenje virusa. Osim toga, ako se osećate zaraženim ili imate simptome, poželjno je da se izolujete od drugih barem dve sedmice ili dok testom ne utvrdite da ste negativni, prenosi E-Times.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.