Zdravstvene ustanove dobile novo uputstvo za testove od Batuta

Zdravlje 12. nov 202010:12 > 10:47
Podeli:
Izvor: Shutterstock

Institut za javno zdravlje Batut uputio je zdravstvenim ustanovama novo uputstvo, u kome navodi da će osobe koje moraju da budu smeštene u bolnice, a ne mogu da budu testirane PCR metodom, na prisustvo koronavirusa biti testirane antigenskim testovima, objavio je Danas.

Danas navodi da je Batutovo uputstvo zdravstvenim ustanovama stiglo pre nekoliko dana.

POVEZANE VESTI

Prema tom uputstvu, antigenski testovi biće upotrebljavani kao alternativa PCR testiranju u situacijama kada je potrebno brzo dobiti rezultat ili kada je epidemiološka situacija takva da svakodnevno postoji veliki broj zaraženih.

Napominje se i da se antigenski testovi moraju primeniti u prvih pet dana od pojave simptoma bolesti, a da nakon toga više nisu precizni.

Istovremeno, ovi testovi će se ubuduće koristiti i kod pacijenata koji odlaze na bolničko lečenje, pre prijema u zdravstvenu ustanovu.

Danas podseća da su se dosad u ovim situacijama korišćeni serološki testovi koji otkrivaju prisustvo antitela, i koji nisu dovoljno pouzdani pošto na početku bolesti oboleli ne razviju dovoljnu količinu antitela koju bi test mogao da otkrije, pa se zato PCR metoda smatra „zlatnim standardom“ u dijagnostici.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.