Vakcina protiv korone dostupna od proleća, zdravstveni sistemi pred pucanjem

Zdravlje 11. nov 202018:41 > 19:36
Podeli:
Izvor: Shutterstock

Posle optimistične najave da su kompanije Fajzer i Biontek proizvele efikasnu vakcinu protiv kovida-19 iz Belgije, Holandije, Italije, ali i Nemačke, danas stižu vesti da je proleće 2021. kada će vakcina biti dostupna daleko i da se zdravstveni sistemi u Evropi, zbog naglog povećanja broja obolelih nalaze pred pucanjem.

Evropska komisija dogovorila je isporuku vakcina protiv korone firmi Biontek i Fajzer. Građanima Evropske unije bi, ubrzo nakon zvanične dozvole za puštanje u upotrebu, na raspolaganju trebalo da bude vakcina protiv koronavirusa koje su zajednički razvile firme „Biontek“ i „Fajzer“. Ugovor je, kako prenose izvori u Evropskoj komisiji, „manje-više sklopljen“.

POVEZANE VESTI

„Kao što svi razumemo, vakcina je još u fazi testiranja. Čekamo sledeće rezultate koje će Fajzer i Biontek objaviti. Da bi bilo koja vakcina bila dostupna u Evropskoj uniji, mora dobiti odobrenje od Evropske medicinske agencije“, rekla je Stela Kirjikides, komesarka za zdravlje EU.

Stručnjaci upozoravaju da što god političari poručivali ili pisali mediji – nije vreme za opuštanje. Pandemija se u punoj snazi vratila i u Italiju.

„Situacija je očito zabrinjavajuća, jer imamo veliki broj pacijenata koji dolaze u naše bolnice, što dovodi do velikog preopterećenja“, navodi Mauro Navaro, direktor bolnice u Torinu.

Sve nade su uprte u što skoriji dolazak vakcine. EU je od Fajzera naručila 300 milona doza. Čekaju se objave da su spremne i vakcine Astra Zeneke i Džonson end Džonsona.

Pojedini proizvođači se obavezuju da neće vakcine prodavati po tržišnim nego po proizvodnim cenama, koja se kreće oko 10 evra. Sad se čeka dozvola, prvo u SAD, pa onda i Evropi.

„Ostaje da se prate još nedelja eventualne nuspojave, pošto američka Agencija za lekove dozvoljava da se nuspojave prate svega dva meseca nakon vakcinisanja, kako bi u Americi podneli zahtev da vakcina uđe u upotrebu“, navodi novinar „Dojče velea“ Nemanja Rujević.

Građani se nadaju, ali su i skeptični.

„Ako možemo da napravimo prvi korak u odbrani od ovog virusa, ja to pozdravljam“, kaže jedan od građana Francuske.

„Mislim da je još prerano. Ja lično se neću vakcinisati. Ako treba da umrem, umreću, ali neću još da platim testirajući vakcinu“, smatra druga sagovornica.

Iz Rusije, koja je prva objavila da je proizvela vakcinu, i koja kao ni Fajzerova još nije registrovana, danas stiže vest da je njihova vakcina Sputnjik 5 efikasna čak u 92 procenta, ali nezaavisni stručnjaci još nisu potvrdili podatke koje je objavila Moskva.

Da je najava vakcine za nekoga i loša, potvrdio je američki predsednik Donald Tramp, koji je danas optužio Fajzer da je namerno objavio pronalazak vakcine posle izbora, da bi oborili njegove šanse za izbor.