Oksfordska vakcina najverovatnije spremna do kraja decembra

Zdravlje 09. nov. 202010:32 > 10:35
Podeli:
Izvor: Shutterstock

Vakcina sa Univerziteta Oksford biće verovatno spremna do kraja decembra i prvo će je dobiti medicinsko osoblje, a stanovništvu u Evropi biće dostupna polovinom naredne godine, izjavio je naučnik i mikrobiolog sa Univerziteta Vorik iz Velike Britanije i volonter u programu razvoja nove vakcine Branko Rihtman.

„Istraživanja pokazuju vrlo dobre rezultate. U trećoj fazi ispitivanja nalaze se četiri vakcine, i sve daju jako dobre rezultate, tako da je vrlo verovatno da će u decembru i januaru početi da dele vakcine ljudima koji se nalaze na prvoj liniji fronta borbe sa kovidom, lekarima i medicinskom osoblju.

POVEZANE VESTI

Za nas obične smrtnike, pretpostavljam da će biti dostupna polovinom naredne godine“, rekao je Rihtman za TVCG.

On smatra da vakcina neće kasniti u balkanskim zemljama, jer nikome ne ide u prilog da se cela Evropa vakciniše, a Balkan ne.

Rihtman je objasnio da je treća fazi testiranja bila zaustavljena u dva navrata, jednom u aprilu i jednom u julu kada su se kod jednog od učesnika pokazale nuspojave.

„To se dešava kod svih ispitivanja vakcine, samo što su sada svi fokusirani na ovu vakcinu“, naveo je on i ukazao da je zaustavljanje ispitivanja znak da se o svakom pacijentu i dobrovoljcu maksimalno vodi računa.

„Ispitivanja su pokazala da ipak ovaj slučaj nuspojava nema veze sa vakcinom“, dodao je on.

Kada je reč o smrti jednog mladića za kojeg se pisalo da je preminuo od posledica vakcine, Rihtman objašnjava da se ispostavilo da momak nije dobio pravu, već placebo vakcinu i da je preminuo od posledica kovida -19.

Ističe da je najveći problem ruske vakcine što se o njoj priča, a nikakvi podaci iz istraživanja se ne iznose.

Rihtman je već dobrovoljno primio dve doze eksperimentalne vakcine.

„Osećam se dobro, nema nikakvih promena. Ja sam od tada primio još jednu dozu, jer je istraživanje pokazalo da su dve doze vakcine efikasnije nego jedna. Ja još ne znam da li sam primio dve doze placebo vakcine ili prave vakcine, ali nikakvih nuspojava nisam imao“, rekao je Rihtman.

Rihtman smatra da će se život nakon pandemije vrlo teško vratiti u normalu čak i sa vakcinom.