Laganje kod dece važan deo njihovog razvoja

Zdravlje 08. nov. 202020:35 > 21:26
Podeli:
Izvor: Shutterstock

Sledeći put kada uhvatite dete u laži, ne brinite zbog toga. Laganje u ranom uzrastu ima svojih prednosti kada je razvoj dece u pitanju.

Na osnovu istraživanja koje je vodio Kang Li, profesor psihologije na Univerzitetu u Torontu, deca vrlo rano počinju da lažu.

POVEZANE VESTI

Među dvogodišnjacima koji govore, 30 odsto njih već je nešto slagalo. Do navršene tri godine, skoro polovina pokušava redovino nešto da slaže. Sa navršene četiri godine, taj broj iznosi čak 80 odsto. U uzrastu od pet do sedam godina skoro svako dete laže.

Dr Li, koji više od dvadeset godina proučava kako i zašto deca lažu, kaže da mlađa deca koja prikrivaju ili izbegavaju istinu, imaju kognitivnu prednost u odnosu na decu koja to ne rade.

„Laganje zahteva dve stvari. Deca moraju da razumeju šta neko drugi misli. Ovu sposobnost zovemo teorijom uma. Deca koja su bolja u teoriji uma bolja su i u laganju“, objašnjava dr Li i dodaje: 

„Druga stvar je da moraju da znaju da planiraju unapred kako bi sprečili neželjene aktivnosti“.

Oko 30 odsto dece mlađe od tri godine koja znaju da lažu to koriste da se izvuku iz, za njih, nezgodnih situacija, piše CBC News.

Takve kognitivne sposobnosti kod dece koja rano počinju da lažu, znače da će takva deca biti uspešnija u školi i u komunikaciji sa drugom decom.

Dr Li sprovodio je eksperimente teorije uma na grupi od 58 dece predškolskog uzrasta u Kini, podelivši ih u dve grupe.

Polovina dece dobila je šest treninga iz teorije uma, a druga polovina dobila je treninge u kojima su učili brojeve i veštine snalaženja u prostoru.

Istraživači su otkrili da su deca iz prve grupe bolje lagala, ali i bila bolja u lažima od dece iz druge grupe.