Mikrobiološkinja: Koronavirus se ne menja, ispitivanjima do vakcine

Zdravlje 06. nov 202009:13 > 10:16
Izvor: N1

Mikrobiološkinja Nada Kuljić Kapulica izjavila je u Novom danu da je većina novinskih natpisa o koronavirusu senzacionalistička, i ističe da su, uprkos brojnim tvrdnjama, ispitivanja pokazala da se koronavirus ne menja, već da samo postoji određena forma mutacija. Ona je uporedila ispitivanje koronaviurusa sa sklapanjem "pazli". "Ovaj virus i njegova imunost su kao dečije 'pazle'. Moramo otvarati jedno po jedno polje, da bi sklopili celi priču", istakla je ona.

„Vrlo često natpisi i u stručnoj, i ostaloj literaturi su bombaški. Više su da izazovu efekat, nego da daju relevantne činjenice o samom virusu. Mi za ovih 11 meseci, od pojave virusa u Kini, jako puno znamo, i ta saznanja rastu u svetu. Ona postižu konsenzus o tome šta je istinito, i o onome šta nije istinito. Ne može se samo na osnovu jednog ispitivanja tvrditi o nekim činjenicama koje nisu potvrđene na raznim stranama sveta“, navodi Kuljić Kapulica.

Ona objašnjava da su ispitivanja o koronavirusu počela onog trenutka kada je pronađen i dodaje da su svi rezultati tih ispitivanja plasirana u stručnim časopisima.

POVEZANE VESTI

„Jedna od bitnih stvari na koju želim da ukažem je da se virus ne menja. Svi virusi trpe određene promene, takozvane mutacije. Međutim pokazalo se da je kod ove grupe virusa, od starijih koronavirusa do ovog novog, varijabilnost genetskih mutacija izuzetno mala. Negde oko 7 po nekom uzorku, dok se taj broj kod nekih drugih virusa kreće do nekoliko stotina. Prema tome, mutacije se registruju u svim zemljama sveta, ali nisu funkcionalne. One se događaju, beleže, i proučavaju kakve konsekvence proizvode“, kaže Kuljić Kapulica.

Napominje da kod novog koronavirusa nije registrovana nijedna mutacija koja će napraviti drastičnu promenu u aktivnosti virusa.

„Bez obzira na to što su se pojavili natpisi, nakon događaja u Kini, da postoji blaga i jaka varijanta, ipak je to opovrgnuto, i ne postoji konsenzus o tome da postoji jaka varijacija virusa“, naglašava Kuljić Kaplica.

Ona je navela da su istraživanja o koroni veoma značajna jer su od presudnog značaja za proveru efikasnosti vakcina protiv ove bolesti.

„Danas se u svetu jako puno radi na nalaženju adekvatnog testa za merenje upravo te efikasnosti. Test neutralizacije se obično izvodi sa celim virusom, recimo za koksaki virus, međutim u ovom slučaju ne može se raditi sa živim virusom, pošto je ovaj virus kvalifikovan da se radi u velikom zaštitnom biosigurnosnom nivou 3, odnosno u nivou zaštite u laboratoriji koja je viša od obične“, rekla je Kuljić Kapulica i precizirala da su zbog toga  napravljeni testovi sa surogat virusom, da bi se utvrdio nivo antitela koji je jako bitan za efikasnost vakcine, kao i za kolektivni imunitet.

Ona je uverena da će naučnici pobediti viirus.

„Saznanja rastu i sugurno ćemo uspešno okončati ovo. Pitanje je samo kad“, zaključuje ona.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.