Kako prepoznati imate li grip, prehladu, alergiju ili kovid-19

Zdravlje 01. nov 202019:11 > 19:20
Podeli:
Izvor: Shutterstock

Curi vam nos, imate glavobolju i muči vas kašalj, a u vreme pandemije niste sigurni da li je u pitanju kovid-19, grip ili alergija. Epidemiolog sa Univerziteta Nortvestern Sadija Han istakao je glavne simptome kovid-19 i uporedio ovu bolest sa sezonskim virusima i alergijama, istovremeno naglašavajući važnost vakcinisanja protiv gripa ove godine.

„Vakcinisanjem protiv gripa ne samo da ćete se zaštititi, već jačate vlastiti imunološki sistem i štitite druge od gripa, kao i od težeg oboljenja ako dobijete istovremeno i grip i kovid-19“, navodi Han i dodaje kako je vakcinisanje izuzetno važno za one s oslabljenim imunološkim sistemom, prenosi N1 Sarajevo.

„Postoje mnogi simptomi prehlade, gripa i kovid-19 koji se preklapaju, uključujući groznicu, kijanje, kašalj i umor“, rekao je Han.

Gubitak mirisa i ukusa je simptom koji se javlja sam kod obolelih od kovid-19, pa može pomoći kod razlikovanja od drugih bolesti, ali ne javlja se kod svih obolelih.Sci Tech Dailynavodi nekoliko simptoma po kojima možete prepoznati alergije, prehladu, grip i kovid-19.

Alergije

Han naglašava da sezonske alergije nisu zarazne i ne uzrokuju groznicu. Osim toga, ljudi koji imaju alergiju verovatno su već upoznati sa simptomima jer se javljaju svakog proleća ili jeseni. Uobičajeni simptomi uključuju:

– Curenje ili začepljen nos

– Kijanje

– Svrab u grlu

– Svrab očiju

– Postnazalna drenaža

Prehlada

„Prehladu uzrokuju mnogi različiti respiratorni virusi. Neki od njih mogu biti opasni za malu decu, poput respiratornog sincicijskog virusa, i dovesti do hospitalizacije, ali često izazivaju blage simptome kod starije dece ili odraslih koji traju oko dva do tri dana. Za razliku od gripa i kovida, prehlada je obično blaga bolest“, pojašnjava Han. Uobičajeni simptomi prehlade su:

– Curenje ili začepljen nos

– Kijanje

– Grlobolja

– Kašalj

– Zagušenje sinusa

– Postnazalna drenaža

Grip

„Grip uzrokuje virus gripa, koji može uzrokovati blagu do tešku bolest ili čak smrt“, navodi Han. Uobičajeni simptomi gripa su:

– Visoka temperatura

– Grlobolja

– Kašalj

– Nedostatak daha ili otežano disanje

– Bolovi u mišićima ili slabost

– Umor

– Mučnina, povraćanje ili proliv

Kovid-19

Kovid-19 uzrokuje novi virus SARS-CoC-2, te obolela osoba može biti asimptomatski nosilac ili može doći do teške bolesti. Zaštitne maske do sada su se pokazale kao najefikasnija zaštita od zaraze. Uobičajeni simptomi kovid-19 su:

– Visoka temperatura

– Kašalj

– Nedostatak daha ili otežano disanje

– Bolovi u mišićima ili slabost

– Umor

– Mučnina, povraćanje ili proliv

– Gubitak ukusa i/ili mirisa 

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.