INEP: Antitela kod težeg oblika kovida-19 mogu da traju i do godinu dana

Zdravlje 29. okt 202009:17 > 09:22
Podeli:
Izvor: N1

Na Institutu za primenu nuklearne energije od početka epidemije rade se testiranja na koronavirus. Na osnovu uzorka od oko 18.000 testiranih osoba urađena su istraživanja koja nam donose nova saznanja o antitelima.

Na osnovu analiza koja traju već sedam meseci istraživači su zaključili da osobe koje su bile pozitivne na koronavirus najverovatnije imaju imunitet na tu bolest tokom narednih godinu dana, koliko se i pretpostavlja da traju njihova antitela.

POVEZANE VESTI

Međutim, dešavalo se i to da pojedini pacijenti dva puta preleže koronavirus, ali je pretpostavka naučnika da ona prva infekcija kovidom-19 nije bila zalečena.

Na ovu temu za „Novi dan“ pričala je Marija Gnjatović, istraživač sa Instituta za primenu nuklearne energije, koja je radila istraživanja na antitelima u poslednjih sedam meseci.

„Mi radimo jednu studiju koja prati serološki odgovor pacijenata obolelih od kovida-19. Ono što smo za sada utvrdili je da su pacijenti koji su još u martu oboleli  od težeg ili blažeg oblika bolesti, ali i oni asimptomatski, i dalje imaju prisutna antitela“, rekla je Gnjatović i dodala:

„Kod teže obolelih pacijenata obično se stvaraju visoke vrednosti antitela i upravo kod takvih pacijenata, recimo, onih koji su oboleli u martu, došlo je do pada vrednosti za ne više od pet odsto. Na osnovu tog blagog pada koncentracije antitela u krvi pretpostavlja da ako za sedam meseci nije došlo do većih promena, neće doći na za godinu dana. Naša saznanja i naše zaključke potvrđuju sada skoro sva svetska istraživanja“.

U početku se govorilo da će antitela trajati mesec dana, dva ili tri meseca. Međutim, sve je više naučnih radova koja potvrđuju da ona mogu da traju duže, oko godinu dana.

„Sa druge strane imamo pacijente koji su preležali kovid-19 sa blagom kliničkom slikom ili asimptomatske slučajeve.Ti pacijenti uglavnom razvijaju niže vrednosti antitela i kod manjeg procenta takvih pacijenata dolazi do nestanka antitela iz koncentracije, odnosno dolazi do smanjenja vrednosti koje više nisu merljive. To ne znači da apsollutno ne postoje antitela u cirkulaciji i dalje. Takvi pacijenti su svakako na neki način zaštićeni, jer su tu i imunološke ćelije koje pamte kontakte sa virusom i reaguju brže na svaku narednu izloženost istom patogenu“, rekla je Gnjatović.

Na pitanje da li je virus u međuvremenu mutirao Gnjatović kaže da ne postoje još uvek naučni dokazi da je došlo do neke promene u genetskoj strukturi virusa koja utiče na njegovu virulentnost. Može da se pretpostavi da je došlo do smanjena virulentnosti i do slabljenja virusa na osnovu toga što ima mnogo više osoba sa blažom kliničkom slikom. 

Ona smatra da to može da bude i posledica poštovanja svih epidemioloških mera i prepoznavanja problematike od strane lekara. To znači da lekari mogu mnogo brže da shvate da  je u pitanju kovid-19,pa se i pacijenti brže javljaju.

Nošenje maski  i držanja fizičke distance svakako utiču na to da iako dođe do infekcije, to bude sa manjom količinom virusa koja izaziva blažu kliničku sliku, ali i nižu koncentraciju antitela.

Antigenski testovi

Krizni štab nedavno je najavio da ćemo uskoro moći da da se testiramo antigenskim testovima.

„Antigenski test je nešto što će se koristiti kao dopuna PCR testu. On služi da detektuje proteine virusa, nije u pitanju serološki test i ne detektuje antitela. PCR test detektuje genetski materijal virusa. Brzi antigenski testovi mogu da se koriste za neko masovnije testiranje građana, ali ne mogu biti pouzdani koliko i PCR metoda, ali mogu da omoguće da se obradi veći broj uzoraka“, objasnila je Gnjatović.

Kolektivni imunitet

Kada je reč o kolektivnom imunitetu „došlo se do saznanja da su vrednosti kolektivnog imuniteta nakon prvog pika iznosile 6,4 odsto, sada je ta vrednost daleko veća, ali kako naše istraživanje još uvek traje i da je studija u toku, ne možemo da iznosimo podatke o tome, je nemamo konačne podatke koliki je procenat prokuženosti u ovom momentu“, rekla je Gnjatović i dodala da smo recimo za sada na nekih 20 odsto i da nam ostaje da vidimo do kog ćemo procenta doći.