Od srede besplatne onlajn konsultacije za osobe sa astmom

Zdravlje 27. okt 202013:58 > 14:00
Podeli:
Izvor: Shutterstock

Udruženje pacijenata "Pobedimo astmu i alergije" prepoznalo je povećanu potrebu svojih članova da dobiju adekvatne savete od lekara vezane za svoju osnovnu bolest i ostale zdravstvene tegobe. Kako bi se pacijentima iz cele zemlje omogućili kontakt i konsultacije sa lekarima, a da se pri tom ne izlažu dodatnom riziku od zaraze, Udruženje u saradnji sa Gradskim zavodom za plućne bolesti i tuberkuloze, pokrenulo je akciju pod nazivom „Kec na 10“.

Za „Novi dan“, tim povodom govorili su dr Dejan Dimić, pomoćnikom direktora Gradskog zavoda za plućne bolesti i tuberkulozu i Ivana Vračar, predsednica Udruženja “Pobedimo astmu i alergije”.  

POVEZANE VESTI

Akcije počinje 28.oktobra i deo je globalne kampanje „Astma Zero“. Reč je o akciji u kojoj učestvuju pulmolozi Gradskod zavoda za plućne bolesti i tuberkulozu tokom koje će uz besplatne onlajn konsultacije davati savete osobama sa astmom.  

Strah od zaraze koronavirusom  

„Od početka pandemije koronavirusa pacijenti koji boluju od astme se u naš zavod javljaju u manjem broju, pre svega zbog određenog straha da dođu u zdravstvenu ustanovu da ne bi stupili u kontakt sa osobama zaraženim koronavirusom”, rekao je dr Dejan Dimić i dodao: 

„Prema procenama Svetske zdravstvene organizacije (SZO), oboleli od bronhijalne astme ukoliko redovno uzimaju svoju terapiju, nisu pod povećanim rizikom. Međutim, moraju da povedu računa i da kontak sa zaraženim osobama svedu na najmanju moguću meru“.

Izvor : N1

Što se statističkih podataka tiče u svetu, prema proceni SZO, od astme boluje 350 miliona ljudi, a predviđa se da će do 2025 još 50 miliona oboleti.  

“U Srbiji, na žalost ne postoji precizna evidencija obolelih, ali je procena da između četiri do pet odsto opšte populacije boluje od astme. Dakle, to je otprilike 350.000 osoba obolelih od astme”, rekao je dr Dimić i dodao:

„Ovom akcijom” Kec na 10” izlazimo u susret osobama sa astmom kako bi na jedan bezbedan način, bez dolaska u ustanovu, bez izlaganju koronavirusu, mogli da dobiju potrebne savete I da razreše neke svoje dileme vezane za samu bolest i terapiju , kao i  savete o ponašanju u vreme pandemije koronavorusa“.  

„Kako nam, s obzirom na okolnosti, lekari nisu baš dostupni u ovom momentu,  čak iako su dostupni, ljudi se boje da dolaze u zdravstvene ustanove da se ne bi dodatno izlagali riziku. U našem Udruženju „Pobedimo astmu i alergije“, došli smo do zaključka da su naši članovi uplašeni i imaju razna pitanja i dileme vezano za svoju osnovnu bolest”, rekla je predsednica ovog Udruženja Ivana Vračar.  

Izvor : N1

 „Iz tog razloga smo i došli do zaključka da bi akcija, kao što je ova, legla kao “kec na deset” u celoj ovoj situaciji, tako da se i sama akcija zove „Kec na 10“. Tokom ove akcije biće organizovano 10 savetovališta. Svake srede počevši od 28. oktobra, u terminu od 16 časova do 19 časova, po 10 pacijenata će biti u mogućnosti da zakaže personalnu konsultaciju u trajanju od 20 minuta preko „Zoom“ aplikacije sa pulmolozima iz direktora Gradskog zavoda za plućne bolesti i tuberkulozu”, rekla je predsednica udruženja.  

Udruženje poziva sve zainteresovane da se prijave i pitaju pulmologe sve ono što ih zanima u vezi njihove bolesti.    

„Konsultacije su potpuno besplatne, ali je neophodno da se zakaže. To se može učiniti na dva načina, jedan način je putem Fejsbuk stranice Udruženja, a drugi način je slanjem mejla na adresu [email protected]„, rekla je Ivana Vračar.