Međunarodni dan borbe protiv raka dojke – u Srbiji godišnje umre 1.600 osoba

Zdravlje 24. okt 202013:13 > 13:21
Izvor: Shutterstock

Od raka dojke u Srbiji godišnje oboli oko 4.600 žena, a 1.600 umre, saopštio je pokrajinski ombudsman i ponovio da je rana dijagnostika ključ prevencije te zloćudne bolesti.

U saopštenju povodom Međunarodnog dana borbe protiv raka dojke, pokrajinski ombudsman piše da je ta bolest izlečiva u 90 odsto slučajeva ukoliko se blagovremeno otkrije i da je zato rana dijagnostika od presudnog značaja za smanjenje smrtnosti.

Pokrajinski ombudsman je pozvaosve žene da se odazovu na skrining program mamografije koji sprovode zdravstvene ustanove.

Ombudsman je pozvao i muškarce da se odazovu kontrolnim pregledima jer se jedan odsto svih novodijagnostikovanih karcinoma dojke javlja kod muškaraca.

Muškarci, međutim, nedovoljno znaju da i oni mogu oboleti od te vrste raka, te je zato smrtni ishod karcinoma dojke kod muškaraca češći nego kod žena, piše u saopštenju.

Mihajlović: Prevencija i redovni odlasci na preglede važni

Potpredsednica Vlade Zorana Mihajlović izjavila je povodom obeležavanja Međunarodnog dana borbe protiv raka dojke da se 90 odsto žena izleči od raka dojke i da to govori koliko su važni prevencija i redovni odlasci na preglede, i pozvala žene da zajedno menjaju lošu statistiku, saopšteno je iz njenog kabineta.

Ona je podsetila da svaka osma žena tokom svog života oboli od ove maligne bolesti.

„U Srbiji godišnje 4.600 žena oboli od raka dojke, po smrtnosti je to drugi po redu najčešći uzrok, odmah posle bolesti srca. Ohrabruju podaci da se stopa smrtnosti smanjuje kada se karcinom otkrije na vreme“, rekla je Mihajlović.