Samo 6.000 učesnika u istraživanju dobilo obe doze ruske vakcine

Zdravlje 22. okt. 202011:53 > 11:56
Podeli:
Izvor: Shutterstock

Obe doze u ispitivanju faze 3 ruske vakcine dobilo je do sada samo 6.000 učesnika. Druga doza je neophodna da bi se vakcinacija sprovela do kraja, rekli su programeri vakcine.

„Do danas je 17.000 ljudi dobilo prvu komponentu vakcine Sputnik V“, rekao je za CNN Aleksandar Ginzburg, direktor Instituta Gamaleja koji je stvorio vakcinu.

POVEZANE VESTI

„Do sada nisu registrovani nikakvi neželjeni efekti osim onih koji su navedeni u uputstvima i koji su karakteristični za bilo koju vakcinu uključenu u nacionalne protokole vakcinacije“, rekao je Ginzburg.

Poređenja radi, od 6. oktobra, saradnja nemačkih kompanija „BioNTech“ i američkog proizvođača lekova „Pfizer“ za vakcine upisano jepribližno 37.000 učesnika u fazu 3 za svog kandidata za vakcinu.

Više od 28.000 učesnika u tom ispitivanju dobilo je drugu dozu.

Rusija je odobrila vakcinu Sputnik V za hitnu upotrebu uoči ključnih ispitivanja faze 3. Moskva je tvrdila da je to prva sertifikovana vakcina protiv koronavirusa, uprkos tome što je testirana na nekoliko desetina ljudi.

„Do sada je oko 40.000 doza Sputnika V isporučeno opštoj populaciji na osnovu uredbe o odobrenju za hitne slučajeve, uglavnom lekarima, pacijentima i nastavnicima“, rekao je Ginzburg.

On je dodaoi da njegov institut i Ruski fond za direktna ulaganja, koji su sponzorisali vakcinu, planiraju da povećaju proizvodnju Sputnjika V u narednih mesec dana koristeći lokacije u privatnom sektoru. Cilj je da se do sledeće godine proizvodi pet miliona vakcina mesečno.

„Takva stopa omogućiće da se 70 odsto naše populacije vakciniše ovom vakcinom za najviše 12 meseci, što je dovoljno da ovu bolest kontroliše vakcina“, rekao je Ginzburg.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.