Japanska studija: Maske štite, ali zaštita nije stopostotna

Zdravlje 22. okt. 202011:06 > 11:19
Podeli:
Izvor: Pixabay (ilustracija)

Japanski istraživači su dokazali da maske mogu da pruže i zaštitu od čestica koronavirusa u vazduhu, ali čak ni maske profesionalnog kvaliteta ne mogu potpuno eliminisati rizik od zaraze.

Naučnicii sa Univerziteta u Tokiju napravili su sigurnu komoru sa glavama lutaka okrenutim jedna prema drugoj.  

POVEZANE VESTI

Jedna glava, opremljena raspršivačem, simulirala je kašljanje i izbacivala stvarne čestice koronavirusa.  

Druga je oponašala prirodno disanje sa komorom za prikupljanje virusa koji prolaze kroz disajnii put.  

Pamučna maska smanjuje primanje virusa do 40 odsto u odnosu na situaciju kad maske uopšte nema.   Medicinska maska N95, koju koriste medicinski stručnjaci, zaustavlja čestice virusa do 90 odsto.

Međutim, čak i kad maska N95 u potpunosti prijanja na lice, neke čestice virusa uspevaju da se uvuku.   

Kad je maska stavljena na lice lutke koja kašlje, pamučne i hirurške maske blokirale su više od 50 odsto čestica virusa.  

„Sinergijski efekat nastao je u situaciji kada su maske imali i oni koji primaju virus i oni koji ga šire“, napisali su istraživači u studiji objavljenoj ove nedelje.   

Sve je veće slaganje među zdravstvenim stručnjacima da virus kovid-19 može da se širi vazduhom.  Američki Centri za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) revidirali su ovog meseca svoje smernice rekavši da patogen može da ostane u vazduhu satima.  

Druga grupa japanskih istraživača je uz pomoć superkompjutorskih simulacija pokazala da vlažnost vazduha znatno utiče na to kako se virusne čestice šire vazduhom.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.