Ivanuša: Torlakovu vakcinu mogu i stariji od 65 godina, iako nije preporučeno

Zdravlje 22. okt. 202011:01 > 11:08
Podeli:
Izvor: Screenshot

Direktor Svetske zdravstvene organizacije za Srbiju Marijan Ivanuša kaže, komentarišući nedovoljan broj vakcina protiv gripa u Srbiji, da je ove godine velika potražnja za vakcinama, što znači da je nije tako lako dobiti. Ističe da je "odlično" što je Torlak ove godine izbacio na tržište vakcinu, iako se ona ne preporučuje za starije od 65 godina, ali potvrđuje da oni mogu da je prime uz pisanu saglasnost.

„Kad se spremala dokumentacija (za novu Torlakovu vakcinu), obično se sprema za starosnu dob između 18 i 65 godina, jer se prvo za tu starosnu dob rade klinička ispitivanja, tako da su dobili dozvolu za promet za korišćnjenje u tom uzrastu“, pojašnjava Ivanuša u Novom danu na TV N1 i dodaje da to znači da ona „ne bi trebalo da se koristi u dobi starijoj od 65 godina“.

POVEZANE VESTI

Komentarišući izjavu epidemiologa i člana Kriznog štaba Predraga Kona da lekar sme da da ovu vakcinu osobi starijoj od 65 godina ako ona da pisanu saglasnost, Ivanuša to potvrđuje, ali kaže da isto tako lekar sme to i da odbije, ako tako odluči.

Na pitanje da li dobijanjem vakcine koja nije registrovana za njihovu starosnu dob, stariji od 65 godina zapravo učestvuju u kliničkom ispitivanju, kao što to smatra lekarka opšte prakse Milica Nikolić Urošević, on kaže da ne zna da li je to slučaj, „jer nije video formular“.

„Imate kliničko isptivanje, onda imate postmarketinšku fazu, tzv. fazu 4 kliničkog isptivanja kad je neki lek već u širokoj upotrebi, a vi i dalje pratite njegovu bezbednost i efikasnost . Dakle, to može biti praćenje, ali pošto se radi o vakcini koja već ima svoju registraciju, blaži su uslovi. Tako da ti podaci koji se mogu prikupiti mogu se koristiti kao dodatni dokaz da se nešto treba primenjivati“, pojašnjava Ivanuša.

Dodaje da proizvođač za svaki lek kada predaje dokumentaciju, treba tačno da definiše za koje bolesti se koristi i za koje starosne dobi, što treba da potkrepi dokazima da je radio klinička ispitivanja za određeno starosno doba.

Govoreći o vakcini protiv koronavirusa, on kaže da se rezultati kliničkih ispitivanja za „barem tri-četiri vakcine očekuju do kraja ove godine“.

„Mi kao SZO stojimo iza toga da treba vrlo pažljivo obaviti klinička ispitivanja. Mi jesmo u žurbi, ali zbog žurbe ne treba da napravimo promašaj, jer je od izuzetne važnosti da vakcine budu bezbedne i efikasne. Treba dozvoliti stručnjacima da završe svoj posao“, poručuje Ivanuša.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.