Preminuo volonter koji je učestvovao u ispitivanjima oksfordske vakcine

Zdravlje 21. okt. 202021:01 > 21:58
Podeli:
Izvor: Shutterstock

Volonter iz Brazila koji je učestvovao u ispitivanjima vakcine protiv koronavirusa koju su razvili AstraZeneke i Univerzitet Oksford, preminuo je u trećoj fazi kliničkog ispitivanja vakcine, potvrdila je brazilska državna regulatorna agencija za zdravlje Anvisa. Univerizet Oksford je objavio da on nije ni primio vakcinu, već placebo, što znači da nije preminuo od posledica vakcine.

Nakon smrti volontera, Oksford je saopštio da je volonter bio deo kontrolne grupe, te da je umesto vakcine protiv korone, primio protiv meningitisa.  

Brazilski zdravstveni regulator saopštio je da će razvoj vakcine biti nastavljen, uprkos smrti volontera, preneo je Rojters.

Takođe su naveli da su o smrti dobrovoljca obavešteni 19. oktobra, ali da se zbog etike i poverljivosti, u skladu sa nacionalnim i međunarodnim propisima, podaci o dobrovoljcima kliničkih istraživanja moraju čuvati u tajnosti.

Federalni Univerzitet u Sao Paulu je u odvojenom saopštenju potvrdio smrt volontera, navodeći da je u pitanju brazilski državljanin.

Oksford je objavio da je nezavisno telo potvrdilo da ta nesreća nije nuspojava vakcine i da se ispitivanje nastavlja.

„Nakon pažljive analize ovoga slučaja u Brazilu, nema razloga za zabrinutost za sigurnost kliničkog ispitivanja i nezavisno telo je, kao i brazilske vlasti, savetovalo da se testiranje nastavi“, rekao je portparol Univerziteta.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.