Naučnici sa Oksforda razvili pouzdan brzi test za antitela na kovid-19

Zdravlje 15. okt. 202013:01 > 13:10
Podeli:
Izvor: Shutterstock

Naučnici sa britanskog Univerziteta Oksford razvili su brzi test za kovid-19 koji može da identifikuje koronavirus za samo pet minuta, objavili su stručnjaci dodajući da bi on mogao da se koristi za masovna testiranja na aerodromima i u kompanijama.

Univerzitet se nada da bi testiranja mogla da počnu početkom 2021. mogla da počnu  testiranja, a odobrenje šest meseci kasnije.  

POVEZANE VESTI

Testom bi mogao da se detektuje koronavirus kao i da ga  razlikuje od drugih virusa sa priličnom sigurnošću, kažu stručnjaci.  

„Naša metoda brzo otkriva netaknute delove virusa“, rekao je profesor Ahiles Kapanidis sa katedre za fiziku i dodao:  

„Test će biti jednostavan, izuzetno brz i pristupačan“.  

Brzi testovi na antitela ključni su za masovno testiranje i ponovno otvaranje država u vreme kada virus još uvek slobodno cirkuliše. Oni koji se već koriste su brži i jeftiniji, ali manje pouzdani od postojećih molekularnih PCR testova.  

„Siemens Healthineers“ je objavio da u Europi kreće s novim testom na antitela, ali je upozorio da proizvođači teško mogu da zadovolje ponudu.  

Iako će Oksfordov test biti dostupan tek iduće godine, mogao bi na vreme, pre iduće zime, da pomogne u suzbijanju epidemije. Zdravstvene vlasti su upozorile da će ljudi morati da žive sa koronavirusom čak i kada se pronađe vakcina.  

„Nadolazeći zimski meseci će biti izazovni zbog toga što ne znamo koji su efekti SARS-CoV-2 u kombinaciji sa ostalim sezonskim respiratornim bolestima“, rekla je dr Nikol Rob sa medicinskog fakulteta Varvik.  

„Pokazali smo da naš test može pouzdano da razlikuje različite viruse u kliničkim uzorcima, što je ključna stvar u idućoj fazi pandemije“, dodala je.