Dve trećine žena obolelih od raka dojke u Srbiji ne prima inovativnu terapiju

Zdravlje 14. okt 202011:20 > 11:26
Izvor: FoNet/Zoran Mrđa

Ženski centar "Milica", koji čine onkolozi, hirurzi, ginekolozi iz Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije, Instituta za onkologiju Vojvodine i kliničkih centara u Kragujevcu i Nišu, organizuje danas performans kojim želi da ukaže na činjenicu da dve trećine žena u Srbiji, koje boluju od raka dojke, ne prima inovativnu terapiju za lečenje te bolesti. U oktobru mesecu se, inače, u svetu obeležava borba protiv raka dojke.

Vesna Bondžić, predsednica Ženskog centra „Milica“ podseća u Novom danu na TV N1 da svake godine u Srbiji oboli 4.000 žena od raka dojke, a da 1.600 njih premine, što Srbiju svrstava na drugo mesto u Evropi po stopi umiranja od ove bolesti.

Ona ističe da je rak dojke izlečiv u 90 odsto slučajeva, ako se otkrije na vreme, odnosno kada je tumor manji od jednog centimetra.

„Ženski centar ‘Milica’ je pokrenuo inicijativu i u septembru predao Republičkom fondu za zdravstveno osiguranje (RFZO) zahtev da RFZO stavi na listu besplatnih terapija inovativnu terapiju za lečenje raka dojke“, kaže Bondžić i dodaje da je trenutno samo trećina obolelih žena od raka dojke pokrivena inovativnom terapijom, na šta pokušavaju da ukažu i performansom gde na bini dve žene stoje skrivene iza paravana, i one predstavljaju one koje su nevidljive za zdravstveni sistem jer nisu pokrivene inovativnom terapijom, a u sredini je srećna žena, jer prima inovativnu terapiju.

„Šta znači inovativna terapija? Ta terapija znači dan bez bola, ustati i samostalno hodati“, pojašnjava Bondžić.

Na pitanje ko je kriv što dve trećine obolelih od raka dojke nisu pokrivene inovativnom terapijom, ona smatra da se ne može reći da je neko kriv, već da se radi o „spletu finansijskih okolnosti“.

„To su izuzetno skupe terapije, treba imati razumevanja i osećaja za život. Jer ako svake godine od raka dojke umre 1.600 žena, svi moramo da se ujedinimo“, kaže Bondžić.

Ističe da postoji onlajn savetovalište koje je dostupno svim ženama u Srbiji, koje preko aplikacije ili telefonom mogu da zakažu pregled koji traje pola sata kod onkologa, ginekologa i hirurga koji će im pružiti drugo mišljenje i podršku u lečenju.

Doktorka Ivana Božović Spasojević sa Instituta za onkologiju i radiologiju ističe važnost preventivnih pregleda, jer oni omogućuju da se tumor otkrije kada je veoma mali i kada je procenat izlečenja veoma visok.

Ona kaže da inovativni lekovi produžavaju život obolelim ženama, čuvaju njegov kvalitet i odlažu primenu hemioterapije, koja je i dalje, kako dodaje, osnova onkologije, i ima neku dozu toksičnosti.