Zaustavljeno ispitivanje vakcine protiv kovida-19 kompanije "Johnson & Johnson"

Zdravlje 13. okt. 202013:18 > 14:11
Podeli:
Izvor: Shutterstock

Farmaceutska kompanija "Johnson & Johnson" objavila je da je privremeno obustavila kliničko ispitivanje vakcine protiv kovida-19 nakon što se razboleo jedan od učesnika istraživanja.

„Privremeno smo prekinuli sva naša klinička ispitivanja eksperimentalne vakcine protiv kovida-19, uključujući i kompletno ispitivanje u fazi III, zbog neobjašnjive bolesti kod jednog učesnika“, saopšteno je iz ove kompanije.

POVEZANE VESTI

Taj prekid doveo je do zatvaranja sistema onlajn prijava putem kojih su se tražili ućesnici za fazu III, a sazvan je i nezavisan odbor za sigurnost pacijenata.  

„Neželjeni događaji su očekivani deo svake kliničke studije, posebno studije ovakvog opsega“, kaže iz kompanije „Johnson & Johnson“.  

Protokoli koji su na snazi u kompaniji predviđaju suspenziju studije dok se ne utvrdi da li je neželjeni događaj povezan sa lekom ili vakcinom koja se procenjuje i da li je moguće nastaviti ispitivanje.  

Dobrovoljce za fazu III kompanija „Johnson & Johnson“ je počela da traži krajem septembra, kako bi dobio ukupno  60.000 učesnika na više od 200 mesta u SAD i u drugim zemljama, objavila je kompanija i Američki nacionalni institut za zdravlje.  

Ispitivanja su se osim u SAD odvijala u Argentini, Brazilu, Čileu, Kolumbiji, Meksiku, Peruu i Južnoafričkoj Republici. 

 „Johnson & Johnson“ je deseta kompanija u svetu koja je došla do faze III kliničkog ispitivanja vakcine protiv kovida-19.  

Kompanija nije objavila druge pojedinosti, ali je rekla da su neki učesnici primali placebo i da tek treba utvrditi šta je primao dobrovoljac koji se razboleo.  

U septembru, kliničko ispitivanje vakcine protiv kovida-19 koje su razvijali AstraZeneca i Univerzitet Oksford, a smatralo se jednim od onih koja su najviše obećavala, prekinuto je takođe nakon što je britanski učesnik razvio neobjašnjive nuspojave.