Pacijentima u Srbiji od danas dostupan lek remdesivir

Zdravlje 12. okt 202012:28 > 12:45
Podeli:
Bojan Trkulja, dr
Izvor: N1

Prema rečima direktorke Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje Sanje Radojević Škondrić, distribucija leka počinje danas, a kako je navela, reč je o veoma skupom leku koji se daje samo u određenoj fazi bolesti i to uz odluku konzilijuma.

Remdesivir je lek koji se trenutno koristi za lečenje koronavirusa, i to pacijenata koji su stariji od 12 godina i koji se nalaze u teškom stanju, imaju upalu pluća i potrebna im je terapija kiseonikom.

POVEZANE VESTI

Ovaj lek je od danas dostupan u svim bolnicama za lečenje kovida-19 u Srbiji, kako je još pre nekoliko dana najavio državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Mirsad Đerlek.

Lek se inače koristi još od maja u američkim bolnicama, a u EU je njegova upotreba odobrena u junu ove godine.

„Remdesivir je antivirusni lek koji je inicijalno razvijen kao terapija protiv hepatitis C i ebole, a zapravo se pokazalo da je najefikasniji kod lečenja raznih tipova koronavirusa. Ranije su to bili SARS I MERS sad vidimo da je u pitanju kovid-19, ono što je trenutni uzročnik pandemije“, rekao je dr Bojan Trkulja, direktor Udruženja proizvođača inovativnih lekova – Inovia za Novi dan i dodao:

„Remdesivir je lek koji u velikoj meri pomaže pacijentima sa teškom kliničkom slikom, kod onih pacijenata koji zahtevaju dodatnu terapiju kiseonikom i kao takav predstavlja pomoć kovid bolnicama širom Evrope i sveta i uz deksametazon jedini je lek koji je zvanično odobren u Evropi za lečenje pacijenata sa kovidom-19”.

Remdesivir se primenjuje u šest doza po jednom pacijentu, kako je pokazalo kliničko istraživanje i kroz ista ta istraživanja se pokazalo da značajno smanjuje vreme oporavka kod pacijenata sa težom kliničkom slikom, što je i dovelo do njegove registracije.

„Ovaj lek je prilično dobro oružje kada se lekari nađu u situaciji da nemaju baš mnogo toga što mogu da daju pacijentima. U isto vreme moramo da kažemo da to nije lek koji će da zaustavi pandemiju koronavirusa, pre svega zato što ne deluje tako efikasno na sve pacijente, niti može da spreči zaražavanje, kao što bi to bio slučaj sa nekom vakcinom”, objasnio je dr Trkulja.

Poznato je da je evropska Agencija za lekove po ubrzanoj proceduri odobrila upotrebu remdesivira, a ispitivanja ovog leka su i dalje u toku, tako je rekao i sam proizvođač.

Kako je jedna od neželjenih posledica ovog leka i bubrežna infekcija, postavlja se pitanje kako je moguće odobriti upotrebu jednog leka ukoliko još nisu ispitani sve posledice. Dr Trkulja to objašnjava činjenicom da ne postoji lek bez neželjenih efekata.

Čak i kada se registruje neki lek, to ne znači da se time završavaju klinička istraživanja.

„Klinička istraživanja, tada već u fazi IV, traju praktično tokom celog perioda jednog životnog ciklusa određenog leka jer se pokušava da na što većem broju pacijenata, sa što većom razlikom u kliničkim slikama, stekne što je moguće više informacija o određenom leku“, rekao je drTrkulja za N1 i dodao:

„Veoma je bitno da ta istraživanja postoje kako bi zdravstveni radnici sa velikom preciznošću mogli da kažu koja doza leka će biti maksimalno efikasna uz minimalane neželjene efekte“.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.