Studija: Svaka četvrta trudnica sa kovidom-19 imala produžene simptome bolesti

Zdravlje 11. okt. 202017:02 > 17:20
Podeli:
Izvor: Shutterstock

Iako trudnice uglavnom imaju blage simptome koronavirusa, oni mogu da traju dva meseca ili više kod svake četvrte žene, prema studiji objavljenoj u časopisu "Obstetrics and Gynecology".

Iako trudnice uglavnom imaju blage simptome koronavirusa, oni mogu da traju dva meseca ili više kod svake četvrte žene, prema studiji objavljenoj u časopisu „Obstetrics and Gynecology“.

Istraživači sa Univerziteta Kalifornija u San Francisku i UCLA pregledali su 594 žene širom SAD koje su imale pozitivan test na kovid-19 tokom trudnoće.

POVEZANE VESTI

Otkrili su da je 40 odsto žena imalo simptome u trajanju od četiri nedelje, a 25 odstoje imalo je simptome osam nedelja ili duže.

Najčešći simptomi kod žena bili su kašalj, grlobolja, bolovi u telu i temperatura, a simptomi su bili najzastupljeniji u prve tri nedelje.

Prosečna dužina trajanja simptoma bila je 37 dana. Većina učesnica, njih 95 odsto nije hospitalizovana.

Učesnice su bile uključene u studiju između 22. marta i 10. jula ove godine. Više od polovine žena imalo je kontakt sa nekim ko je imao pozitivan test na kovid-19 ili je imao simptome.

Oko 30 odsto žena bile su zdravstvene radnice, a 60 odsto belkinje. 

„Simptomi kovida-19 tokom trudnoće mogu da traju dugo i mogu da imaju značajan uticaj na zdravlje“, rekla je autorka studije dr Vanesa Džejkob u izjavi.