Kina udvostručuje napore u globalnoj trci za vakcinom protiv koronavirusa

Zdravlje 10. okt. 202013:25 > 13:33
Podeli:
Izvor: Shutterstock

Globalni napor da se ubrza razvoj vakcine protiv koronavirusa , ali na veliku frustraciju američkog predsednika Donalda Trampa, oprez američkih proizvođača lekova i regulatora omogućio je Kini da za sada ima prednost.

Kompanija „Moderna“, vodeći proizvođač vakcina protiv koronavirusa, izjavila je ovog meseca da neće biti spremna da podnese zahtev za odobrenje za hitnu upotrebu pre 25. novembra.

POVEZANE VESTI

U međuvremenu, kompanija „AstraZeneca“, staviljena je na čekanje nakon što je učesnik u istraživanju u Velikoj Britaniji prošlog meseca razvio ozbiljnu bolest, što je dodatno podrilo Trampove nade da će vakcina biti spremna na vreme, odnosno za dan izbora 3. novembra.

Strogi američki sigurnosni protokoli preusmerili su takozvanu trku vakcina u korist Kine, gde, u dobru ili u zlu, politička volja ima mnogo veći uticaj na državne, komercijalne i pojedinačne akcije, prilagođavajući pravila ili norme po potrebi, piše CNN.

Kineski lider Si Đinping više puta je pozvao naučnike u zemlji da ubrzaju istraživanje i razvoj vakcina protiv koronavirusa.

Kineskim proizvođačima lekova takođe je rečeno da svoj posao tretiraju kao „važan politički zadatak“ i čine sve što mogu da bi sledili tu direktivu.

Iako uspešan razvoj vakcine ne bi sprečio druge zemlje da nastave da se bave sopstvenim istraživanjima, Kina je poseban akcenat stavila na to da je prva.