I topla kupka ima svojih prednosti

Zdravlje 04. okt 202018:53 > 19:00
Podeli:
Izvor: Shutterstock

Iako postoji mnogo prednosti povezanih sa kupanjem u hladnoj vodi, topla voda ima takođe pozitivan efekat na zdravlje.

Prethodne studije su povezali toplotnu terapiju, uključujući saune i hidromasažne kade, sa poboljšanim kvalitetom sna i zdravljem srca.

POVEZANE VESTI

Novo istraživanje pokazuje da topla kupka najmanje četiri puta nedeljno može da smanji krvni pritisak, kao i rizik od dijabetesa tipa 2, piše Mind body green

Istraživanje, predstavljeno na godišnjem sastanku Evropske asocijacije za proučavanje dijabetesa (EASD), analiziralo je više od 1.297 odraslih osoba sa dijabetesom tipa 2 i efekte koje je redovno kupanje u toploj vodi imalo na njihovo metaboličko zdravlje.

Pacijenti su bili podeljeni u tri grupe. Istraživači su  prikupljali i upoređivali podatke, uključujući telesna merenja i testove krvi, od učesnika u svakoj grupi.

Oni sa većom učestalošću kupanja u toploj vodi pokazali su smanjenje telesne težine, dijastolnog krvnog pritiska i glikovanog hemoglobina -(vrsta koja kontroliše šećer u krvi. Osim toga,ovi faktori mogu da pomognu u smanjenju rizika od dijabetesa tipa 2.

U proseku, odrasli koji su primetili ovo smanjenje, koristili su tople kupke oko četiri puta nedeljno najmanje 16 minuta.

Obećavajući efekti na šećer i nivo krvnog pritiska ostali su isti, bez obzira na starost, težinu, pol i povezane lekove.

Iako kupanje nije nužno tretman dijabetesa tipa 2, ovi nalazi ukazuju da je to besplatan, ali i opuštajući način za pomoć u upravljanju simptomima.