Ispitivanje AstraZeneca vakcine protiv kovida-19 u SAD i dalje na čekanju

Zdravlje 01. okt. 202012:46 > 12:53
Podeli:
Izvor: Shutterstock

Nakon što je učesnik razvio ozbiljnu bolest, ispitivanje vakcine protiv kovida-19 proizvođača AstraZeneca je obustavljeno i kasnije ponovo pokrenuto, ali ne i u SAD.

Na američkom samitu o farmaciji i biotehnologiji, koji je u organizovao „Financial Times“, američki komesar FDA dr Stiven Han nije imao odgovor na pitanje zašto je u SAD istraživanje i dalje na čekanju, iako je nastavljeno u Evropi, piše CNN.

POVEZANE VESTI

„Ne mogu da razgovaram o poverljivim komercijalnim informacijama i ovaj samit to dobro zna“, rekao je dr Han i dodao:

„Naši službenici u agenciji pitanje bezbednosti shvataju vrlo ozbiljno. Pogledaćemo sve podatke i donećemo odluku kada budemo raspolagali podacima u vezi sa bilo kojim pitanjem, bilo da se radi o sigurnosti ili efikasnosti „.

Dr Han je rekao da ne može da razgovara o „specifičnom pitanju“ koje bi moglo da ima veze sa ovim ispitivanjem.

„Ono što vam mogu reći je da FDA radi na sagledavanja svih pitanja sigurnosti i efikasnosti svih medicinskih proizvoda“, rekao je.

Portparol kompanije AstraZeneca rekao je ranije za CNN da su regulatori u Britaniji, Brazilu i Južnoj Africi odlučili da nastave ispitivanje.

„Nastavljamo da radimo sa FDA kako bismo olakšali pregled informacija potrebnih za donošenje odluke u vezi sa nastavkom američkog ispitivanja vakcine protiv kovida-19“, rekao je portparol dodajući da regulatori u svakoj zemlji određuju kada ispitivanja mogu da počnu i to rade u svom vremenskom okviru.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.