Kardiovaskularne bolesti – uzrok smrti broj jedan u svetu

Zdravlje 29. sep. 202009:36 > 10:01
Podeli:
Shutterstock

Svetski dan srca ustanovljen je 2000. godine na inicijativu Svetske federacije za srce i obeležava se svakog 29. septembra u celom svetu. To je najveća svetska platforma za podizanje svesti o kardiovaskularnim bolestima, uključujući srčane bolesti i moždani udar.

Ovogodišnja kampanja obeležava se pod sloganom: „Koristite srce za pobedu kardiovaskularnih bolesti“.

POVEZANE VESTI

Kardiovaskularne bolesti (KVB) su uzrok smrti broj jedan na planeti. Postoji mnogo faktora rizika, od pušenja, šećerne bolesti, visokog krvnog pritiska i gojaznosti, do zagađenja vazduha i retkih i zanemarenih stanja poput Šagasove bolesti i srčane amiloidoze.

U vreme pandemije kovida-19, bolesnici sa KVB suočavaju se sa pretnjom sa dve oštrice. Ne samo da su više izloženi riziku od razvoja teških oblika virusa, već mogu da budu i uplašeni u potrazi za dostupnom negom za svoje srce.  

Slogan „Koristite srce“ tiče se toga da koristite:  

Vašu glavu  

Da razumete šta je potrebno da bi ste živeli na način koji promoviše zdravlje vašeg srca i da bi ste živeli u skladu sa tim saznanjem, menjajući svoje ponašanje zarad kvalitetnijeg života sada i u buduće.  

Vaš uticaj

Kao pojedinac da date primer svojoj porodici i okruženju. 

Kao zdravstveni radnik koji pomaže svojim pacijentima da napravite pozitivne promene vezano za zdravlje vašeg srca.

Kao poslodavac da ulažete u zdravlje srca svojih zaposlenih.

Kao vlada koja sprovodi politike i inicijative koje će dovesti do boljeg zdravlja srca u društvu, poput poreza na šećer, zabrane pušenja i smanjenja zagađenja vazduha.

Vaše saosećanje

Da gledate dalje od sebe i delujete na načine koji podržavaju najugroženije u društvu, posebno one sa udruženim srčanim oboljenjima, zbog kojih mogu da budu izloženi većem riziku u vreme pandemije kovida-19.

Koristite srce za bolji izbor

Slušajte svoje srce

Ako imate bolesti, poput srčanih bolesti, srčane insuficijencije, šećerne bolesti, visokog krvnog pritiska ili gojaznosti, ne dozvolite da vam kovid-19 zaustavi redovne preglede. I nikada ne izbegavajte da pozovete hitnu pomoć ako je to potrebno, bezbedno je i medicinski radnici su tu za vas.

Koristite Srce za društvo, svoju porodicu i vas

Pojedinci, zajednice i preduzeća reagovali su na pandemiju na neverovatne načine, podržavajući jedni druge, zdravstvenu profesiju i ugrožene u društvu. U pitanju je donošenje boljih izbora na svakom nivou – od ličnih i naših svakodnevnih izbora, do svetskih vlada i izbora politike širom sveta.

Srce za učešće

Pomozite da se Svetski dan srca 2020. godine učini uticajnijim nego ikada, da postane moćna platforma za pozitivne promene i da pomognemo ljudima da žive duže, bolje i zdravije.