Problemi sa zglobovima nisu izgovor da ne vežbate

Zdravlje 23. sep 202009:11 > 09:40
Podeli:
Izvor: Shutterstock

Većina ljudi izbegava bilo kakvu fizičku aktivnost da bi zaštitila zglobove. Na taj način im verovatno čine više štete nego koristi. Međutim, postoje aktivnosti koje štede zglobove, a u isto vreme olašavaju bol.

Istraživanja su dokazala pozitivan efekat vežbanja na hroničan bol u zglobovima, a smanjivanje boli, između ostalog, omogućava bolji kvalitet života.

POVEZANE VESTI

Kada imate problem sa zglobovima trebalo bi da pazite prilikom odabira aktivnosti. Stručnjaci osobama s problematičnim zglobovima, između ostalog, preporučuju aerobne vežbe kao što su hodanje, plivanje ili biciklizam, piše Zadovoljna hr.

Pre započinjanja bilo kakvog treninga obavezno se posavetujte sa vašim lekarom. I zapamtite da probleme sa zglobovima po pravilu ne biste trebali da koristite kao izgovor da ne vežbate.

Upravo suprotno, to treba da vam bude motiv da se pokrenete.

Postoje aktivnosti kojima možete da se bavite bez straha za vaše zglobove. Osim što su dobre za vaše zdravlje, dodatan plus svakako su im potrošnja kalorija i oblikovanje tela.

Hodanje 

Hodanje je besplatno, hodati možete svuda i nije vam potreban nikakav poseban trening. Prema rezultatima  istraživanja sprovedenog na osobama sa reumatoidnim artritisom, osobe koje su u svoju rutinu uvele hodanje tri do četiri puta nedeljno osećale su se bolje od osoba koje nisu hodale.

Još jedna od prednosti hodanja je gubitak težine. Ukoliko praktikujete brzo hodanje možete da sagorite 340 kalorija za sat vremena. Hodanje je takođe je dobro za ublažavanje stresa i poboljšanje zdravlja srca.

Plivanje

Voda je odlično mesto za rastezanje mišića i smirivanje bolova u zglobovima. Osim plivanja, u bazenu možete da radite i vežbe, što je takođe dobro za zglobove.

Osim što će boravak u bazenu dobro delovati na vaše zglobove, plivanje takođe pomaže u kontroli telesne težine, pa tako laganim plivanjem za sat vremena možete da sagorite 500 kalorija.

Ono poboljšava raspoloženje i san i dobro je za celokupno zdravlje.  

Vožnja bicikla

Bilo da koristite sobni bicikli ili ste u prirodi, vožnja bicikla je izvrsna vežba koja ima niz koristi, a između ostalog odličan je izbor za pojedince koji imaju problema sa zglobovima. 

Prilikom ove aktivnosti težina tela i opterećenje svedeni su na minimun, odnosno težina tela je raspoređena na nekoliko tačaka.

Laganom vožnjom bicikla možete da sagorite 220 kalorija za sat vremena.

Pilates 

Ako ste osoba koja ne može da vežba sama i treba vam motivacija, a imate problema sa zglobovima, pilates može da bude dobar izbor.

Radi se o aktivnosti koja se fokusira na jačanje tela, a vežbe koje se izvode olakšavaju bol u zglobovima. Pilates opušta od napetosti i povećava samopouzdanje, a rezultat je pravilno držanje tela i dobra pokretljivost.  

 Ako se odlučite za pilates, možete da sagorite između 150 i 250 kalorija za sat vremena.