Naučni tim iz Ciriha objasnio kako koronavirus preuzima kontrolu nad ćelijom

Zdravlje 12. sep. 202014:09 > 14:57
Podeli:
Izvor: Shutterstock

Grupa naučnika sa ETH iz Ciriha, koju predvodi molekularni biolog iz Hrvatske Nenad Ban, i Univerzitet Bern, do kraja su objasnili na koji način virus SARS-CoV-2 uspeva da preuzme kontrolu nad mehanizmima u ćeliji koju napada. Na kraju se sve svodi na to da virus natera organizam da ga replicira, a da organizam toga nije ni svestan.

Prvi koji je javno iskoristio izraz „piratski“ da opiše način na koji novi koronavirus prodire u ljudsku ćeliju i nad njom preuzima kontrolu, jedan je od naučnika koji je radio na otkriću, Evangelos Karousis, piše N1 Zagreb.

POVEZANE VESTI

„Naš zajednički rad na razumevanju „piratskih sposobnosti“ Nsp-a (virusa) SARS-CoV-2 u inhibiranju prepisivanja (RNK) objavio je „Nature Structural & Molecular Biology“, napisao je kombinacijom slenga nauke i društvenih mreža Karousis na Tviteru.

Zahvalio je, pritom, Nenadu Banu i ostalima koji su razjasnili na koji tačan način funkcioniše koronavirusov nestrukturni protein Nsp1 pri napadu na ćeliju.

To da je reč o glavnom proteinu ove vrste koronavirusa, kojim on „isključuje“ obrambeni mehanizam napadnutog organizma, bilo je jasno iz ranijih istraživanja.

Naučnici iz Švajcarske sada su, međutim, prvi put objasnili to da se protein Nsp1 virusa koji je prouzrokovao pandemiju kovida-19 u ljudskoj ćeliji veže na podjedinicu 40S u ribosomskom kompleksu.

Riječ je o maloj podjedinici, jednoj od onih koje nastaju pri transkripciji ili prepisivanju, laički rečeno „kopiranju“ mRNK.

Kako dotični protein na jednom kraju ima karboksilnu grupu (-COOH), kao svaka kiselina odnosno aminokiselinski lanac, koji se naziva C-terminus, protein Nsp1 ovim se krajem veže na mRNK usred procesa kopiranja i čitav proces usmerava tamo gde je to u interesu virusa; izostanak imunološke reakcije i kopiranje RNK virusa, odnosno razmnožavanje.

Kada se prate objave istraživanja oko ove grupee naučnika iz Ciriha i Berna, može se primetiti da su na tragu ovog otkrića bili već nekoliko nedelja.

Ovo otkriće se nadovezuje na ranije otkriće da se virus tokom prodora u organizam na specifične ćelije veže preko receptora ACE-2, što odgovara tačno onim poremećajim glavnih metaboličkih organa i tkiva koji se primećuju kod teških ili težih slučajeva obolelih od kovida-19.

Razumijevanje načina funkcionisanja virusa u organizmu „domaćina“ znači da medicina i farmakologija preciznije mogu da ciljaju sredstva čija se delovanja ispituju kao mogući lekovi protiv kovida-19.