Više od 1.000 ljudi doniralo krvnu plazmu, broj donora se svakodnevno povećava

Zdravlje 07. sep 202014:38 > 14:46
Podeli:
Izvor: Shutterstock

U Srbiji je više od 1.000 osoba doniralo krvnu plazmu koja se koristi u lečenju oboljelih od koronavirusa, izjavila je Gordana Antuljeskov iz Instituta za transfuziju krvi Srbije.

Antuljeskova je rekla da se broj donora krvne plazme svakodnevno povećava, te da građani koji su se oporavili od virusa krvnu plazmu mogu da daju u Institutu za transfuziju krvi u Beogradu i Zavodu za transfuziju krvi Vojvodine u Novom Sadu.

„Uslov za doniranje plazme je da moraju imati najmanje 18, a najviše 60 godina, kao i da im telesna masa nije manja od 60 kilograma“, rekla je ona za RTS.  

U Srbiji se od polovine aprila, kada su zabeleženi prvi izlečeni pacijenti od koronavirusa, vodi nacionalna kampanja pod sloganom „Pobedio si kovid 19, doniraj plazmu i spasi nekome život“.  

Antuljeskov je podsetila i da se zalihe krvi od početka pandemije kreću od minimuma „do nekog normalnog nivoa“, te apelovala da građani dobrovljno daju krv.

„Sa povratkom đaka u škole i završetkom godišnjih odmora, kao i prelaskom u normalan rad mnogih bolnica, biće i povećane potrebe za krvlju“, ukazala je Antuljeskov.

Prema njenim rečima, potrebno je da 300 do 350 građana svakodnevno da krv.  

„Zaliha krvi za kovid bolnice trenutno ima za dva dana, ali pošto su mnoge operacije zbog pandemije bile na čekanju potrebe će biti veće“, dodala je Antuljeskov.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.