Kako Amerika uređuje tržište duvanskih alternativa

Zdravlje 01. sep. 202014:39 > 14:51
Podeli:
Izvor: Shutterstock

Američka agencija za hranu i lekove (FDA) naložila je svim proizvođačima duvanskih alternativa da do 9. septembra podnesu zahtev za autorizaciju svojih proizvoda. Motivi su jasni – neuređeno tržište preplavljeno elektronskim cigaretama, prošlogodišnja zdravstvena kriza izazvana korišćenjem ilegalnih proizvoda i činjenica da je do sada ovaj dokument dobio samo jedan uređaj iz kategorije elektronskih proizvoda, baziran na tehnologiji zagrevanja duvana.

Svi proizvođači elektronskih i drugih proizvoda namenjenih za konzumiranje duvana ili nikotinskih tečnosti (takozvanih „vejping“ proizvoda) koji se trenutno prodaju na američkom tržištu, imaju obavezu da FDA-ju dostave prijavu za komercijalizaciju svojih proizvoda (PMTA – premarket tobacco product application). Tako bi, nakon procene rizika, mogli da osiguraju svoj opstanak na ovom tržištu.

Podaci Svetske zdravstvene organizacije pokazuju da u svetu ima oko milijardu pušača. Istovremeno, u poslednjih 10 godina značajno raste broj korisnika „vejping proizvoda“ – od sedam miliona u 2011. godini do 41 milion u prošloj godini. Istraživanje Euromonitora procenjuje da će broj „vejpera“ do iduće, 2021. godine porasti na oko 55 miliona.

Kako se procenjuje, obaveza dobijanja PMTA aplikacije dodatno će regulisati tržište duvanskih proizvoda, budući da je do sada samo Filip Moris sa svojim uređajem IQOS, inovativnim sistemom za zagrevanje duvana, sredinom prošle godine dobio dozvolu za prodaju u SAD.

Izvor : Shutterstock

Da bi autorizovala uređaj FDA će, kao i u slučaju IQOS-a, razmatrati rizike i benefite na populaciju, uključujući one koji bi koristili nove duvanske alternative, kao i na nepušače. Takođe, potrebno je dokazati da li bi nepušači posegli za novim proizvodom ukoliko bi postao dostupan na tržištu a ceo proces je za proizvod ovog duvanskog giganta trajao oko dve godine. Do danas je, kako kažu istraživanja ovog proizvođača, oko 11,2 miliona ljudi u potpunosti ostavilo cigarete i prešlo na IQOS.

Isti, dugotrajan proces tek očekuje ostale proizvođače, pa je tako Džul Labs (Juul Labs) saopštio da je podneo zahtev za autorizaciju za elektronski uređaj koji sadrži 5% odnosno 3% koncentracije nikotina. Aplicirao je, takođe, i Avail Vapor, jedan od većih vejping proizvođača u Americi, kao i Rejnolds Ameriken Inkorporejted (RAI), podružnica duvanske kompanije Britiš Ameriken Tobako (BAT) za elektronski uređaj Vuse.

Izvor : Shutterstock

Međutim, u odnosu na ostale proizvođače IQOS je u značajnijoj prednosti s obzirom da je u pribavljanju dokumentacije Filip Moris otišao i korak dalje, pa je prošlog meseca FDA proglasila i proizvodom „modifikovanog rizika“ (MRTP – modified-risk tobacco product application), što podrazumeva da je informisanje potrošača da je manja izloženost štetnim materijama prilikom korišćenja ovog uređaja u skladu sa promocijom javnog zdravlja.

Ova odluka, kako je navela agencija Blumberg, „daje IQOS-u prednost u odnosu na druge alternative, poput elektronskih cigareta, u pokušaju da odvrati pušače od cigareta“. Drugi proizvođači, kako je navedeno u tom izveštaju, ne mogu da iznose takve tvrdnje dok ne dobiju saglasnost FDA-ja.

„Kroz postupak aplikacije za duvanske proizvode smanjenog rizika (MRTP), FDA želi da osigura da su informacije usmerene ka konzumentima o smanjenom riziku ili smanjenoj izloženosti nekim štetnim materijama utemeljene na nauci i jasne“ – rekao je Mič Zeler, direktor FDA Centra za duvanske proizvode i dodao da IQOS može da pomogne punoletnim pušačima da ostave klasične cigarete i smanji njihovu izloženost štetnim materijama, ali samo ukoliko u potpunosti pređu na ove proizvode.

Rok za prijave za PMTA autorizaciju produžen je do 9. septembra zbog globalne pandemije koronavirusa. Nakon velike zdravstvene krize koju su neprovereni elektronski uređaji izazvali u Americi, predsednik Donald Tramp naložio je da se zabrane e-cigarete sa ukusima, što je učinjeno u februaru ove godine. PMTA autorizacija, između ostalog, treba da sadrži naučne dokaze koji potvrđuju da je proizvod u skladu sa zaštitom javnog zdravlja.