Gde nestaju masti kada se gube kilogrami?

Zdravlje 29. avg. 202020:03 > 20:30
Podeli:
Izvor: Shutterstock

Zabluda je da se masti koje "istopimo" vežbajući pretvaraju u energiju, u koju veruje i većina lekara, smatraju australijski naučnici koji tvrde nešto sasvim drugo, da se pretvaraju u dah, znoj i urin.

„Do sada je vladala zabluda da se masti kad vežbamo da bismo izgubili kilograme pretvaraju u energiju. Problem ove teorije je u tome što ona krši zakon očuvanja materije, kog se moramo držati kod svih hemijskih reakcija. Dakle, umesto u energiju, masnoće se pretvaraju u ugljen-dioksid i vodu. Oni se zatim mešaju u vašu cirkulaciju, dok se ne izgube kroz urin ili znoj, tvrde australijski naučnici sa Univerziteta u Novom Južnom Valesu.

POVEZANE VESTI

Pomoćni naučnik Ruben Mirman i Endrju Braun, profesor biomolekularnih nauka sproveli su istraživanje među 150 lekara opšte prakse, koji su mahom tvrdili da se masnoće iz tela prilikom vežbanja pretvaraju u energiju. Oni tvrde da to nije tako.

Ako izgubite 10 kilograma masti, tačno 8,4 kilograma izlazi kroz pluća, a preostalih 1,6 kilograma pretvara se u vodu. Drugim rečima, gotovo sva težina koju gubimo izdiše se“. stoji u njihovom istraživanju. Dodali su da, iako to može da bude iznenađujuće, ali treba da se zna, da skoro sve što jedemo izlazi kroz pluća.

„Svi ugljeni hidrati koje probavite i skoro sve masti se pretvaraju u ugljen-dioksid i vodu. Isto važi i za alkohol i belančevine, osim male količine belančevina koja se pretvara u ureu i druge čvrste supstance i izlučuje se kao urin „, kažu i ističu da su jedini deo hrane koja dolazi do creva neprobavljen zapravo „dijetalna vlakna“, piše Business Insider.