Maska koja ne prekriva i usta i nos nema nikakvog efekta

Zdravlje 29. avg 202019:06 > 19:13
Podeli:
Izvor: Shutterstock

Maske su ovih dana postale deo takozvane nove normalnosti zbog pandemije koronavirusa, ali izgleda da ih ljudi i dalje nose nepravilno, ponekad ne prekrivajući nos.

Iako su javni zvaničnici upozoravali da je pokrivanje nosa maskom jednako važno kao i pokrivanje usta, poruka još uvek nije u potpunosti prihvaćena.

POVEZANE VESTI

„Mislim da postoji više razloga zbog kojih vidimo da je mnogim ljudima nos izložen i da masku nose samo preko usta“, rekao je dr Tod Elerin, specijalista za zarazne bolesti sa sedištem u Masačusetsu 

„Jedan od razloga možda je to što je udobnije kada nosite masku duže vreme. Možda teže dišu kada su im i nos i usta pokriveni maskom“, kaže doktor.

Ali to nije opravdanje, jer prema novom istraživanju pokrivanje nosa je možda jednako važno kao i pokrivanje usta kada je u pitanju zaštita od novog koronavirusa, piše GMA.

Istraživači sa Univerziteta Severne Karoline-Čapel Hil mapirali su lokacije u respiratornom traktu kako bi videli gde se kovid-19 najverovatnije infiltrira u telo i otkrili da ćelije koje oblažu sluzokožu nosa imaju veće šanse da se zaraze i šire virus nego grlo ili pluća.

Pored toga, rekli su da je verovatnije da ćete se zaraziti preko nosa zato što kovid-19 zarazi ćelije sa sitnim dlačicama, koje se zovu treplje i koje obično pomažu u zaštiti od patogena.

Dr Ričard Bušer, direktor Marsiko instituta za plućne bolesti ističe da je nos glavni „put“ preko kog u naše telo ulaze svi virusi i da je on dobra podloga za razvoj svih vrsta infekcija.