Dobar san čuva mozak i smanjuje rizik od demencije

Zdravlje 28. avg. 202020:57 > 21:15
Podeli:
Izvor: Shutterstock

Kvalitetan san "čisti" mozak i pomaže u smanjenju rizika od demencije, pokazalo je novo istraživanje sprovedeno na Univerzitetu u Bostonu.

Ovo istraživanje zasniva se na prethodnim analizama koje su pokazale da mozak radi, umesto da se odmara dok spavamo.

Bez adekvatnog sna naš mozak ne može efikasno da funkcioniše. Zbog toga osobe s demencijom često pate od poremećaja sna, piše Healthline.

POVEZANE VESTI

Dok spavamo, naš limfni sistem se aktivira kako bi očistio proteine i toksine, rekao je dr Alon Y. Avidan, direktor UCLA centra za poremećaje spavanja i profesor na odeljenju neurologije na medicinskom fakultetu Dejvid Gefen na UCLA.

„Ovi proteini su toksični za ćeliju, za neurone, pa njihovo nagomilavanje može dovesti do upale i degeneracije tih neurona u mozgu koji vremenom mogu da doprinesu demenciji. Ne možemo reći da ako spavate četiri sata tokom noći, da ćete za 20 godina razviti Alchajmerovu bolest. To još niko nije pokazao. Međutim, ono što mi govorimo je da postoji takav trend“, rekao je dr Avidan.

Svoje mišljenje iznela je i dr Heder Šnajder, potpredsednica Alchajmerove asocijacije medicinskih i naučnih operacija.

„Poremećaj spavanja može da poveća rizik od Alchajmerove bolesti i demencije u kasnijoj životnoj dobi ili su čak rani znak ovih bolesti“, izjavila je dr Šnajder.

Stručnjaci se slažu da je potrebno još istraživanja da bi se shvatila veza između sna i demencije.

„Loš san može dovesti do anksioznosti, depresije, lošeg pamćenja i degenerativnih bolesti poput Alchajmerove bolesti i demencije. To može da se dogodi posebno ako je prisutan osnovni poremećaj spavanja ili nedostatak sna“, konstatovali su stručnjaci.