Dve šoljice čaja ili kafe dnevno nije štetno u trudnoći

Zdravlje 26. avg 202019:45 > 19:46
Podeli:
Izvor: Shutterstock

Iako trudnice i žene koju pokušavaju da zatrudne bi trebale da ograniče unos kofeina, dve šoljice čaja ili kafe dnevno neće im naštetiti, kažu stručnjaci.

Ova tvrdnja dolazi u vreme objave novog istraživanja koje kaže da nema sigurnog unosa u trudnoći. Međutim, stručnjaci tvrde da je to preterano i da se samo stvara panika.

POVEZANE VESTI

Britanski državni zavod za zdravstvo NHS i mnoge druge organizacije navode da konzumiranje 200 mg ili manje dnevno ne bi trebalo da predstavlja nikakav značajan rizik što se tiče pobačaja ili rasta bebe u maternici.

Kontroverzno istraživanje, objavljeno u stručnom časopisu „BMJ Evidence Based Medicine“, proučilo je 48 studija na tu temu, prenosi BBC.

Autor tog rada, profesor Džek Džejms,  psiholog sa Univerziteta u Rejkjaviku na Islandu, priznaje da se radio o opažanjima i da rad ne može definitivno da dokaže da je uzimanje kofeina u trudnoći štetno.

Međitim, on tvrdi da njegova analiza pokazuje da je u trudnoći najbolje u potpunosti izbegavati napitke poput čaja i kafe. Isti savet daje i ženama koje pokušavaju da zatrudne.

Drugi stručnjaci se s tim ne slažu i kažu da je to preterano.

Kao i NHS, Evropska agencija za sigurnost hrane, američki i britanski koledži ginekologije i akušerstva preporučuju ograničavanje, ali ne i prestanak unosa kofeina tokom trudnoće.

Dr Luk Grzeskoviak, farmaceut sa Univerziteta u Adelaidi u Australiji, smatra da taj istraživački rad stvara preteranu zabrinutost i da nije u skladu sa prihvaćenim dokazima.

„Poslednja stvar koja ženama treba u trudnoći je nepotrebna zabrinutost“, ističe on i dodaje da ženama treba reći da tokom trudnoće mogu da konzumiraju kofein, ali umereno.